ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Ιησούς Χριστός

Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας μας

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου και ο Υιός του Θεού. Είναι ο Λυτρωτής μας. Η Αγία Γραφή μάς διδάσκει ότι η μητέρα του Ιησού Χριστού ήταν η Μαρία, ο πατέρας Του επάνω στη γη ήταν ο Ιωσήφ και ότι γεννήθηκε στη Βηθλεέμ και μεγάλωσε στη Ναζαρέτ και εργάσθηκε με τον Ιωσήφ ως ξυλουργός. Όταν έγινε 30 ετών, άρχισε μία τριετή διακονία διδασκαλίας, ευλόγησης και ίασης των ανθρώπων των Αγίων Τόπων. Οργάνωσε επίσης την Εκκλησία Του και έδωσε στους μαθητές Του «δύναμη και εξουσία» (Κατά Λουκάν 9:1) για να βοηθούν στο έργο Του.

Όμως τι εννοούμε, όταν λέμε ότι Εκείνος είναι ο Σωτήρας του κόσμου; Ο Λυτρωτής; Καθένας από αυτούς τους τίτλους δείχνει την αλήθεια ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη οδός διά της οποίας μπορούμε να επιστρέψουμε και να ζήσουμε με τον Επουράνιο Πατέρα μας. Ο Ιησούς υπέφερε και σταυρώθηκε για τις αμαρτίες του κόσμου, δίδοντας σε καθένα από τα τέκνα του Θεού τη δωρεά της μετάνοιας και της συγχωρήσεως. Μόνον μέσω του ελέους και της χάρης Του μπορεί κάποιος να σωθεί. Η επακόλουθη ανάστασή Του προετοίμασε την οδό για να υπερνικήσει κάθε άτομο τον σωματικό θάνατο επίσης. Αυτά τα γεγονότα αποκαλούνται εξιλέωση. Εν συντομία, ο Ιησούς Χριστός μάς σώζει από την αμαρτία και τον θάνατο. Για τον λόγο αυτόν, είναι στην κυριολεξία ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας. Στο μέλλον ο Ιησούς Χριστός θα επιστρέψει για να βασιλεύσει επάνω στη γη εν ειρήνη για χίλια χρόνια. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού και θα είναι ο Κύριός μας για πάντα.

Τι σημαίνει ο Ιησούς Χριστός για εμάς

Ο Θεός είναι ο Επουράνιος Πατέρας μας και όπως κάθε πατέρας θέλει εμείς, τα τέκνα Του, να είμαστε ευτυχισμένα. Στις γραφές, διδάσκει «τούτο είναι το έργο μου και η δόξα μου να πραγματοποιήσω την αθανασία και αιώνια ζωή του ανθρώπου» (Μωυσή 1:39). Αιώνια ζωή σημαίνει να ζούμε στους ουρανούς, στην παρουσία Του, με την οικογένειά μας, για πάντα. Ο Θεός μάς έχει δώσει εντολές, οι οποίες μας διδάσκουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και χαρτογραφούν έναν δρόμο μέσα στη ζωή που θα μας προσφέρει τη μεγαλύτερη ευτυχία. Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε: «Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου» (Κατά Ιωάννην 14:15). Όμως οι γραφές διδάσκουν επίσης ότι «τίποτα ακάθαρτο δεν μπορεί να ζήσει με τον Θεό» (Νεφί Α΄ 10:21). Όσο και αν προσπαθούμε να ζούμε καλή ζωή, όλοι αμαρτάνουμε, επομένως πώς μπορούμε να ζήσουμε στη τέλεια βασιλεία του Θεού, αν είμαστε ατελείς;

Ο Θεός απέστειλε τον Ιησού Χριστό στη γη για να μας δώσει τον τρόπο να υπερνικήσουμε τις αμαρτίες και τις ατέλειές μας. «Επειδή, ο Θεός με τέτοιον τρόπο αγάπησε τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας που πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή». (Κατά Ιωάννην 3:16).

Ο Ιησούς Χριστός υπέφερε για εμάς

Ακόμη και προτού δημιουργήσει ο Θεός τον κόσμο, προετοίμασε ένα σχέδιο που μας επιτρέπει να μάθουμε και να αναπτυχθούμε κατά τη διάρκεια αυτής της ζωής. Ο Ιησούς Χριστός είναι το κέντρο αυτού του σχεδίου. Αποστολή του Χριστού δεν ήταν μόνον να μας διδάξει για τον Θεό Πατέρα και πώς θα πρέπει να ζούμε, αλλά επίσης να δημιουργήσει έναν τρόπο για εμάς να συγχωρηθούμε αφού αμαρτήσουμε. Η αμαρτία είναι περισσότερο από το να κάνουμε απλώς ένα λάθος. Όταν αμαρτάνουμε, δεν υπακούμε στις εντολές του Θεού ή αποτυγχάνουμε να ενεργούμε ορθώς παρά τη γνώση μας για την αλήθεια (Ιακώβου 4:17).

Προτού σταυρωθεί, ο Ιησούς προσευχήθηκε στον Θεό στον κήπο της Γεθσημανή για λογαριασμό μας. Τα Πάθη του Χριστού για τις αμαρτίες μας στη Γεθσημανή και επάνω στον σταυρό στον Γολγοθά αποκαλούνται εξιλέωση. Υπέφερε για εμάς, ούτως ώστε να μπορούμε να καθαρισθούμε και να επιστρέψουμε για να ζήσουμε με τον Επουράνιο Πατέρα μας. Το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού είναι τα «καλά νέα» της θυσίας του Χριστού για εμάς, δίδοντάς μας το μονοπάτι πίσω προς τον Πατέρα. «Γι’ αυτό, πόσο σημαντικό είναι το να γίνουν γνωστά όλα αυτά στους κατοίκους τής γης, ώστε να ξέρουν ότι δεν υπάρχει σάρκα που να μπορεί να κατοικεί στην παρουσία τού Θεού, παρά μόνο με την αξία και την ευσπλαχνία και τη χάρη του Άγιου Μεσσία» (Νεφί Β΄ 2:8).

Πίστη στον Ιησού Χριστό

Η πίστη στον Ιησού Χριστό μάς οδηγεί σε καλά έργα. Η Αγία Γραφή διδάσκει: «Η πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρή» (Ιακώβου 2:20). Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σωθούμε με τα καλά έργα, διότι καμία ποσότητα καλών έργων δεν μπορεί να καθαρίσει την ψυχή μας ακόμη και από ένα ίχνος αμαρτίας χωρίς τη δύναμη της θυσίας του Χριστού. Όμως όσοι έχουν γνήσια πίστη στον Χριστό θα θέλουν να Τον ακολουθούν και να κάνουν το είδος των έργων που Εκείνος έκανε, όπως το να βοηθούν τους φτωχούς και τους έχοντας ανάγκη, να φροντίζουν τους αρρώστους, να επισκέπτονται αυτούς που είναι μόνοι και να δείχνουν καλή θέληση και αγάπη σε όλους τους ανθρώπους.

Καθώς ακολουθούμε το παράδειγμά Του και ζούμε σύμφωνα με τα λόγια Του, θα αισθανθούμε την πίστη μας να αυξάνει έως ότου γίνει ενεργός δύναμη στη ζωή μας, βοηθώντας μας να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας. Πίστη στον Ιησού Χριστό δεν είναι μία απλή δήλωση πιστεύω -- είναι μία πηγή δυνάμεως που μπορούμε να ανανεώνουμε κάθε ημέρα, μελετώντας τα λόγια Του, προσευχόμενοι και προσπαθώντας πιο σκληρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του.

Μετάνοια

Το να έχουμε πίστη στον Ιησού Χριστό μάς κάνει να θέλουμε να ζούμε καλή ζωή. Όταν αμαρτήσουμε και επιζητήσουμε μετάνοια, αναγνωρίζουμε και αισθανόμαστε βαθιά και ειλικρινή λύπη γι’ αυτό που κάναμε λάθος. Ο Θεός κατάλαβε, όταν δημιούργησε τη γη, ότι δεν θα ήμαστε τέλειοι, έτσι παρείχε έναν τρόπο για εμάς να υπερνικήσουμε τις αμαρτίες μας. Η ικανότητα να μετανοήσουμε είναι όντως μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες μας.

Για να μετανοήσουμε χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να λυπηθούμε για αυτά που κάναμε λάθος, να κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν να διορθώσουμε τη ζημιά που μπορεί να έχει προκληθεί και να αφήσουμε πίσω την αμαρτωλή συμπεριφορά μας. Η μετάνοια μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτεί πολλή εντιμότητα, αλλά η χαρά και η ελευθερία που αισθανόμαστε όταν αποστραφούμε τις αμαρτίες μας αξίζουν πολύ την προσπάθεια. Επειδή ο Χριστός υπέφερε για τις αμαρτίες μας, μπορούμε να συγχωρηθούμε όταν μετανοήσουμε. Γι’ αυτό η εξιλέωση είναι τόσο σημαντική για όλους εμάς.

Πιστεύουμε ότι η εξιλέωση του Χριστού μάς δίδει την ικανότητα να μετανοήσουμε και να καθαρισθούμε από την αμαρτία. Το να πούμε ότι πρέπει να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας μπορεί να ακουσθεί σαν τιμωρία, αλλά η αληθινή τιμωρία είναι η ενοχή, η λύπη και η απογοήτευση που νιώθουμε, όταν αμαρτάνουμε. Η μετάνοια είναι το αντίθετο της τιμωρίας, τότε, επειδή μας επιτρέπει να καθαρισθούμε στα μάτια του Θεού και να απομακρύνουμε τα συναισθήματα ενοχής που ακολουθούν τις κακές επιλογές μας.

Βάπτιση -- Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιησού Χριστού

Η βάπτιση είναι η υπόσχεση ή διαθήκη που συνάπτουμε να ακολουθούμε τον Ιησού Χριστό σε όλη μας τη ζωή. Όταν αναπτύξουμε πίστη σε Εκείνον και μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, το άτομο που έχει την εξουσία του Θεού να βαπτίζει, μας εμβυθίζει στο νερό και μας ανεβάζει επάνω. Αυτή η διάταξη ή τελετή, υποδηλοί την ταφή και την αναγέννηση, συμβολίζοντας το τέλος της παλαιάς ζωής μας και την αρχή μίας νέας ζωής ως οπαδού του Ιησού Χριστού.

Όταν βαπτιζόμαστε, παίρνουμε επάνω μας το όνομα του Χριστού. Ως χριστιανοί επιζητούμε να Τον ακολουθούμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ο Ιησούς βαπτίσθηκε όταν ήταν επάνω στη γη. Έχει ζητήσει από εμάς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του και να βαπτισθούμε (βλέπε Νεφί Β΄ 31:12). Έχει υποσχεθεί ότι αν ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του και τηρήσουμε τις υποσχέσεις που δίνουμε όταν βαπτιζόμαστε, θα έχουμε το Πνεύμα Του να μας καθοδηγεί μέσα στη ζωή. Επειδή ο Επουράνιος Πατέρας είναι δίκαιος και στοργικός Θεός, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αποδεχθούν τον Ιησού Χριστό μέσω βαπτίσεως, αν όχι σε τούτη τη ζωή τότε στην επόμενη.

Αφού βαπτίσθηκε ο Ιησούς, μία φωνή εξ ουρανών είπε: «Εσύ είσαι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα» (Κατά Μάρκον 1:11). Πιστεύουμε ότι ο Θεός ευαρεστείται επίσης, όταν καθένας από εμάς επιλέγει να ακολουθεί τον Υιό Του και να βαπτισθεί. Βλέπει τα πάντα που κάνουμε, μας γνωρίζει με το όνομά μας, και θέλει να γίνουμε καθαροί, ούτως ώστε να επιστρέψουμε στην παρουσία Του.

Η δωρεά του Αγίου Πνεύματος

Όταν ο Ιησούς ήταν επάνω στη γη, είπε σε έναν άνδρα ονόματι Νικόδημο: «αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού» (Κατά Ιωάννην 3:5). Αφού «γεννηθ[ούμε] από νερό» ή βαπτισθούμε, μπορούμε να «γεννηθ[ούμε]… από το Πνεύμα» λαμβάνοντας τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Ένα άτομο με την εξουσία του Θεού θέτει τα χέρια του επάνω στο κεφάλι μας και μας δίδει τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος (Πράξεις 8:17). Αυτή η τελετή είναι γνωστή ως επικύρωση. Το Άγιο Πνεύμα είναι Πνεύμα. Είναι το τρίτο μέλος της Θεϊκής Κεφαλής, μαζί με τον Επουράνιο Πατέρα και τον Ιησού Χριστό. Όταν λαμβάνουμε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος και βαδίζουμε ταπεινά ενώπιον του Θεού, Εκείνος μπορεί πάντοτε να είναι μαζί μας. Το αποκαλούμε δωρεά, επειδή το Άγιο Πνεύμα δίδεται σε εμάς από τον Θεό για να μας καθοδηγεί καθώς αντιμετωπίζουμε δύσκολες αποφάσεις, μας παρηγορεί όταν είμαστε λυπημένοι, επηρεάζει τον νου και τα συναισθήματά μας και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε όταν κάτι είναι αληθινό. Αυτό το είδος θείας βοήθειας μάς υπενθυμίζει ότι ο Θεός αγαπά τον καθέναν από εμάς και θέλει να μας βοηθήσει μέσα στις δυσκολίες της ζωής μας.

Συνεχής χριστιανικός τρόπος ζωής

Η σχέση με τον Ιησού Χριστό είναι σαν οποιαδήποτε άλλη -- μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί, αν χάσουμε την επικοινωνία. Απαιτεί προσπάθεια να ασκούμε αρκετή πίστη στον Χριστό για να μετανοήσουμε, να βαπτισθούμε και να λάβουμε το Άγιο Πνεύμα, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό για να λάβουμε όλες τις ευλογίες που θέλει ο Θεός να μας δώσει.

Το κλειδί είναι να θεωρούμε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού ως πρότυπο ζωής, παρά βήματα σε έναν κατάλογο διενέργειας ελέγχων. Μπορούμε να εξακολουθήσουμε να αναπτύσσουμε την πίστη μας στον Χριστό κάθε ημέρα, διαβάζοντας τα λόγια Του στις γραφές και προσευχόμενοι στον Επουράνιο Πατέρα μας. Όταν αμαρτήσουμε, μπορούμε να μετανοήσουμε κάθε φορά με ταπεινή καρδιά, επειδή η εξιλέωση του Ιησού Χριστού είναι ατελείωτη. Μπορούμε να θυμόμαστε τις υποσχέσεις και τις ευλογίες της βαπτίσεως μεταλαμβάνοντας κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Μπορούμε να εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στην παρηγοριά και την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος καθώς μας οδηγεί πίσω στον Θεό.

Ενίοτε, ακόμη και όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού, θα συναντήσουμε εμπόδια που μπορούν να φέρουν ανατροπή, απογοήτευση ακόμη και απόγνωση. Πολλά από τα πράγματα που μας βαραίνουν στη ζωή δεν είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας. Παραδείγματος χάριν, ο θάνατος ή η ασθένεια αγαπημένων, το άγχος στην εργασία ή η δυσκολία να μεγαλώσουμε μία οικογένεια μπορεί να φέρει δυσκολίες και ψυχικό άλγος. Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω» (Κατά Ματθαίον 11:28). Ευθύς ως είμαστε πρόθυμοι να στραφούμε σε Εκείνον, θα αισθανθούμε την αγάπη Του. Αυτό είναι ένα άλλο όφελος του συνεχούς χριστιανισμού -- όσο πιο κοντά έλθουμε στον Ιησού Χριστό τόσο πιο πολύ θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός μάς γνωρίζει στη χαρά και στη λύπη μας. Μπορούμε να παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι ο Θεός έχει ένα σχέδιο ευδαιμονίας για εμάς. Με τη βοήθεια του Χριστού μπορούμε να εκπληρώσουμε ευτυχισμένα αυτό το σχέδιο και να επιστρέψουμε για να ζήσουμε με τον Πατέρα μας στους Ουρανούς. Αυτό μας δίδει μία ευρύτερη προοπτική και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.