ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Τζόζεφ Σμιθ

Τζόζεφ Σμιθ: Ένας προφήτης του Θεού

Το δυτικό μέρος της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1800 ήταν γνωστό ως η «καμένη περιφέρεια». Η ζέση για τη θρησκεία ήταν έντονη. Πολλές θρησκείες έστελναν ιερείς να αναζητούν νεοφώτιστους στο ποίμνιό τους. Γινόταν τόσο πολύ, που υποτίθεται δεν έμεινε κανείς για να μεταστραφεί. Ήταν μια εποχή και ένα μέρος θεολογικής αναταραχής.

Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε ο Τζόζεφ Σμιθ ο νεότερος, υιός του Τζόζεφ και της Λούσυ Μακ Σμιθ. Η μεγάλη του οικογένεια βρέθηκε στην καρδιά αυτής της θρησκευτικής αναζωπύρωσης, θέλοντας να ζήσει μια καλή ζωή, αλλά δεν ήταν σίγουρη ποια από τις ανταγωνιστικές εκκλησίες ήταν η σωστή για να προσχωρήσει. Μέλη της οικογένειας του Τζόζεφ έκλιναν προς διαφορετικές θρησκείες, αλλά κανένα δεν αισθανόταν βέβαιο ότι η δική του ήταν η αληθινή Εκκλησία του Χριστού.

Μέλη της μορμονικής Εκκλησίας μοιράζονται τα συναισθήματα και τις μαρτυρίες τους για τον Τζόζεφ Σμιθ τον Προφήτη.

Αναζητητής της αλήθειας

Ως νεαρός άνδρας δεκατεσσάρων ετών, ο Τζόζεφ ήδη είχε την επιθυμία να βρει την αλήθεια. Όπως και η υπόλοιπη οικογένειά του, ήταν βαθιά θρησκευόμενος και όταν ήλθε η ώρα να βαπτισθεί, ο Τζόζεφ έπρεπε να αποφασίσει σε ποιο από τα πολλά χριστιανικά δόγματα να προσχωρήσει. Ύστερα από προσεκτική μελέτη, ακόμη αισθανόταν συγχυσμένος. Έγραψε αργότερα: «Αλλά τόσο μεγάλη ήταν η σύγχυση και η διαμάχη ανάμεσα στα διάφορα θρησκεύματα, ώστε ήταν αδύνατο για ένα άτομο νέο σαν εμένα[…] να καταλήξει σε οποιοδήποτε σαφές συμπέρασμα για το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο[…] Μέσα σ’ αυτόν τον πόλεμο λόγων και τον αναβρασμό ιδεών, συχνά έλεγα στον εαυτό μου: Τι πρέπει να κάνει κανείς; Ποια απ’ αυτές τις παρατάξεις είναι σωστή; Ή μήπως είναι όλες μαζί λανθασμένες; Αν κάποια απ’ αυτές είναι σωστή, ποια είναι αυτή, και πώς να το γνωρίσω εγώ;» (Τζόζεφ Σμιθ-Ιστορία 1:8, 10).

Ο Τζόζεφ στράφηκε στη Βίβλο για καθοδήγηση. Διάβασε:

Αυτό το εδάφιο τον εντυπωσίασε βαθιά. Απεφάσισε να προσευχηθεί για το τι θα έπρεπε να κάνει, με την απλή πίστη ότι ο Θεός θα τον άκουγε και θα του απαντούσε.

Προφήτης του Θεού

Την άνοιξη του 1820 ο Τζόζεφ πήγε σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι του και γονάτισε να προσευχηθεί. Περιέγραψε την εμπειρία του: «Είδα ακριβώς επάνω από το κεφάλι μου μια στήλη φωτός λαμπρότερη από τη λάμψη τού ήλιου, η οποία κατέβαινε σιγά σιγά μέχρι που έπεσε επάνω μου[...] Όταν το φως έπεσε επάνω μου είδα δύο Άτομα, των οποίων η λαμπρότητα και δόξα ξεπερνούν κάθε περιγραφή, να στέκονται από πάνω μου στον αέρα. Ο ένας τους μου μίλησε, καλώντας μέ με το όνομά μου και είπε, δείχνοντας τον άλλον -- Αυτός είναι ο Υιός μου ο Αγαπητός. Αυτόν να ακούς!» (Τζόζεφ Σμιθ--Ιστορία 1:16-17).

Παρακολουθήστε πώς ο Θεός αποκατέστησε την πληρότητα του Ευαγγελίου Του στη γη μέσω του Τζόζεφ Σμιθ, του προφήτη (19:15).

Το όραμα του Επουράνιου Πατέρα και του Υιού Του, Ιησού Χριστού, ήταν η αρχή της κλήσεως του Τζόζεφ Σμιθ ως προφήτη του Θεού. Του ελέχθη ότι καμία από τις εκκλησίες επάνω στη γη δεν είχε την πληρότητα της αλήθειας. Με τον καιρό, ο Τζόζεφ Σμιθ επελέγη να ιδρύσει την Εκκλησία του Χριστού και να αποκαταστήσει την ιεροσύνη ή την εξουσία να ενεργούμε στο όνομα του Θεού. Οδηγήθηκε από τον Θεό σε ένα αρχαίο χρονικό και του δόθηκε η ικανότητα να το μεταφράσει στα Αγγλικά. Το χρονικό αυτό λέγεται Βιβλίο του Μόρμον. Εξακολούθησε να προσεύχεται και να λαμβάνει αποκάλυψη για την Εκκλησία σε όλη του τη ζωή. Οι αποκαλύψεις αυτές συλλέχθηκαν σε ένα βιβλίο γραφών που αναφέρεται ως Διδαχή και Διαθήκες και δείχνει ότι ο Θεός ακόμη ηγείται των τέκνων Του σήμερα. Ο Τζόζεφ Σμιθ οργάνωσε επισήμως την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών στις 6 Απριλίου 1830.

Ηγέτης της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού

Ενίοτε, όταν επιτυγχάνουμε μία θέση ευθύνης, αισθανόμαστε ότι δεν χρειαζόμαστε βοήθεια πλέον, αλλά ο Τζόζεφ Σμιθ βασιζόταν στον Κύριο όλο και περισσότερο, αφού εκλήθη ως προφήτης. Ήξερε ότι η ευθύνη του δεν ήταν να διαδώσει τις δικές του διδασκαλίες, αλλά να μοιρασθεί τα του Θεού, τα οποία του είχαν αποκαλυφθεί. Το περισσότερο μέρος που απαρτίζει το Διδαχή και Διαθήκες είναι απαντήσεις του Θεού στις προσευχές και τις ερωτήσεις του Τζόζεφ Σμιθ. Ζήτησε από τον Θεό να διευκρινίσει τμήματα του Ευαγγελίου και ζήτησε καθοδήγηση για το πώς θα έπρεπε να ηγηθεί της Εκκλησίας και του αυξανόμενου αριθμού των μορμόνων. Ο Θεός τού είπε να καλέσει αποστόλους, προφήτες και άλλους ηγέτες να επιβλέπουν την Εκκλησία.

Οι πρώτοι μορμόνοι υπέστησαν σοβαρή καταδίωξη εξαιτίας μίας αντιληπτής εμπορικής, πολιτικής και θρησκευτικής απειλής στους γείτονές τους, έτσι ο Τζόζεφ και οι άνθρωποι που κάλεσε να τον βοηθήσουν έπρεπε να οδηγήσουν πολλαπλές μεταναστεύσεις μορμόνων σε πιο φιλικές περιοχές της χώρας. Παρ’ όλα τα δεινά που υπέμειναν, τα πρώτα μέλη της Εκκλησίας έκτισαν ναούς, έκαναν ιεραποστολικό έργο, οικοδόμησαν ακμάζουσες πόλεις και ορισμένοι υπηρέτησαν στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς μετανάστευσαν προς δυσμάς. Χρόνια προτού πεθάνει ο Τζόζεφ, ο Κύριος τον καθοδήγησε να οργανώσει την Απαρτία των Δώδεκα Αποστόλων και τελικώς απένειμε επάνω τους όλα τα κλειδιά, δικαιώματα και την εξουσία, απαραίτητα για να ηγούνται της Εκκλησίας. Μετά τον θάνατο του Τζόζεφ Σμιθ, ο Μπρίγκαμ Γιανγκ, τότε ο αρχαιότερος Απόστολος επάνω στη γη, τον διαδέχθηκε ως ο δεύτερος προφήτης και πρόεδρος της Εκκλησίας. Ο προφήτης σήμερα, ο Russell M. Nelson, είναι ο εξουσιοδοτημένος διάδοχος του Τζόζεφ Σμιθ. Εκείνος και οι άλλοι Απόστολοι της Εκκλησίας έλκουν την εξουσία τους τής ιεροσύνης πίσω στον Ιησού Χριστό, σε μία άρρηκτη αλυσίδα χειροτονήσεων μέσω του Τζόζεφ Σμιθ.

Αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας

Ένας από τους μετέπειτα Προέδρους της Εκκλησίας είπε στα μέλη: «Καμία άλλη επιτυχία δεν μπορεί να αναπληρώσει την αποτυχία στο σπιτικό». Η δήλωση αυτή ήλθε περισσότερο από έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Τζόζεφ Σμιθ, αλλά ο Τζόζεφ αποτελούσε χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ιδέας όλη του τη ζωή. Μολονότι ο Τζόζεφ συχνά καταδιώκετο και ενίοτε φυλακιζόταν με ψευδείς κατηγορίες, οι πρώτες του σκέψεις ήταν πάντοτε για την οικογένειά του. Έγραψε στη σύζυγό του, Έμμα, ενόσω ήταν φυλακισμένος στο Μιζούρι:

Ο Τζόζεφ ζούσε τη διδαχή που κήρυττε -- ότι η ενδυνάμωση της οικογενείας μας θα πρέπει να αποτελεί σημαντική εστίαση της ζωής μας. Όταν βρισκόταν η ζωή του σε κίνδυνο, ο Τζόζεφ βασιζόταν στην πίστη του στον Ιησού Χριστό όχι μόνον για να στηρίξει τον ίδιο αλλά τη σύζυγο και τα παιδιά του επίσης.

Μάρτυρας τού αποκατεστημένου Ευαγγελίου

Ενίοτε σκεπτόμαστε ότι το να πεθάνει κάποιος για έναν σκοπό είναι η πιο καθαρή εκδήλωση αφοσίωσης, αλλά το να ζει για κάτι είναι συνήθως πολύ πιο απαιτητικό. Ο Τζόζεφ Σμιθ έκανε και τα δύο. Εξήντλησε τη ζωή του στην υπηρέτηση του Θεού, υποφέροντας χλεύη και βία για τα πράγματα που πίστευε. Δεν πέθανε δημοσίως με τη συμπόνια του κόσμου. Πυροβολήθηκε από έναν όχλο, ενώ ήταν κλειδωμένος σε μια φυλακή με ψευδείς κατηγορίες.

Έδειξε την αφοσίωσή του στον Θεό εν ζωή και στον θάνατο. Ελέχθη γι’ αυτόν: «έζησε μέγας, και πέθανε μέγας στα μάτια τού Θεού και τού λαού του. Και. . . επισφράγισε την αποστολή του και τα έργα του με το ίδιο του το αίμα» (Διδαχή και Διαθήκες 135:3).

Εκείνος έκανε το έργο του Θεού έως ότου αφαιρέθηκε η ζωή του και τον τιμούμε για την πίστη, την ταπεινοφροσύνη και την αφοσίωσή του. Είμαστε ευγνώμονες για την Εκκλησία που βοήθησε να ιδρυθεί, τη γραφή που μετέφρασε, τις αποκαλύψεις που έλαβε και τα όσα δίδαξε που μας βοηθούν να καταλάβουμε τους τρόπους του Θεού.

Ο πιστός τρόπος με τον οποίον ο Τζόζεφ Σμιθ έκανε το έργο του κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του μας εμπνέει να εκπληρώσουμε τις δικές μας ευθύνες όσο μεγάλες ή μικρές κι αν είναι.