ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Εθελοντικό έργο

Στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για το πώς πρέπει να «βρουν» τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι είναι δυστυχισμένοι, δεν έχουν κατεύθυνση [στη ζωή] και εστιάζονται πρωταρχικώς στον εαυτό τους. Κατά τρόπο ενδιαφέροντα, ο Χριστός είπε ότι ο τρόπος να βρούμε τον εαυτό μας ήταν με το να τον χάσουμε: «Επειδή, όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει· και όποιος χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου και εξαιτίας τού ευαγγελίου, αυτός θα τη σώσει» (Κατά Μάρκον 8:35). Το να χάσουμε τον εαυτό μας στην υπηρέτηση είναι ένας σπουδαίος τρόπος να βρούμε τον εαυτό μας. Μας επιτρέπει να εξασκούμε κάνοντας αυτό που έκανε ο Ιησούς. Δίδαξε ότι η αγάπη προς τον Θεό ήταν η πρώτη εντολή και η αγάπη προς τον πλησίον μας ήταν η δεύτερη. Δείχνουμε την αγάπη μας για τον Θεό υπηρετώντας αλλήλους. Και αγαπούμε εκείνους που υπηρετούμε. Η υπηρέτηση μάς δίδει ευτυχία που δεν θα μας δώσει ποτέ η ιδιοτέλεια. Γίνεται με μικρούς και μεγάλους τρόπους, δημοσίως και κατ’ ιδίαν, για φίλους και για ξένους.

Ακόμη και τα μικρά πράγματα που κάνουμε, όπως το να βοηθήσουμε κάποιον στον κήπο του ή να κρατήσουμε ανοικτή μία πόρτα, μπορούν να κάνουν τη ζωή λίγο ευκολότερη για εκείνον -- και λίγο πιο ευτυχισμένη για εμάς. Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε μακριά για να βρείτε ευκαιρίες, προκειμένου να δωρίσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας. Η ομορφιά από το να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού είναι ότι δεν χρειάζεται να εκτιμήσουμε ποιον, πότε ή πώς να υπηρετήσουμε, απλώς συμβαίνει να ενεργούμε. Μπορεί να είναι σχεδιασμένο ή αυθόρμητο, για κάποιον που γνωρίζουμε ή για έναν ξένο. Η χριστιανική υπηρέτηση αποφεύγει την αναγνώριση, δεν δέχεται καμία ανταμοιβή και κινητοποιείται από αγάπη.

Το ανθρωπιστικό μας πρόγραμμα

Εκτός από τις μικρές, προσωπικές πράξεις υπηρετήσεως, οι μορμόνοι δίδουν μεγάλη, οργανωμένη βοήθεια σε περιοχές σε ανάγκη. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχει δωρίσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και υλική βοήθεια σε 167 διαφορετικές χώρες σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοηθείας από τότε που άρχισε να κρατεί αρχεία το 1985. Έστειλε με μία αερογέφυρα σκηνές, μουσαμάδες, πάνες και άλλες προμήθειες σε περιοχές της Χιλής που επλήγησαν από τον σεισμό τον Φεβρουάριο του 2010 και δύο αεροσκάφη με πάνω από 36.000 κιλά το καθένα με τρόφιμα και βοηθήματα άμεσης ανάγκης στην Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010 λόγω του καταστρεπτικού σεισμού τους. Η τοπική, εθνική και διεθνής οργάνωση της εκκλησίας έχει τη δυνατότητα να συντονίζει προσπάθειες αρωγής, ούτως ώστε τα τρόφιμα, οι προμήθειες και οι εργάτες να μπορούν να φθάσουν, όταν τους χρειάζονται περισσότερο.

Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις βάσει θρησκευτικής εγγύτητος, εθνότητος ή εθνικότητος. Προσφέρουμε ελπίδα και τη δυνατότητα για μια ζωή που υπερβαίνει την ασθένεια, τη φτώχια και την απόγνωση. Είναι όλα μέρος του σχεδίου του Θεού να φέρουμε τα βάρη ο ένας του άλλου και να ενεργούμε ως τα χέρια Του επάνω στη γη. Το πρόγραμμα πρόνοιας της Εκκλησίας βοηθά επίσης ανθρώπους με ανάγκη σε τοπικό επίπεδο, προσφέροντας προσωρινή βοήθεια υπό μορφή τροφής, ρουχισμού και σε αναζήτηση απασχολήσεως. Δίδεται στους αποδέκτες η ευκαιρία να εργασθούν, ει δυνατόν, σε αντάλλαγμα γι’ αυτήν τη βοήθεια.


Ανταπόκριση σε έκτακτο ανάγκη

Κάθε έτος, εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών επηρεάζονται από τον πόλεμο, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τους ανεμοστρόβιλους, τους τυφώνες και άλλες καταστροφές. Υπό αυτές τις απελπιστικές συνθήκες ζωής, συχνά η άμεση απόκριση είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Λόγω αυτής της ετοιμότητας, η Εκκλησία είναι εις θέσιν να ανταποκριθεί αμέσως σε στιγμές εκτάκτου ανάγκης. Εκτός από την παροχή υλικού, η Εκκλησία βοηθά επίσης με κεφάλαια και εθελοντές.

Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Πρόγραμμα -- Νεογνική ανάνηψη

Αριθμός ανερχόμενος τουλάχιστον σε 10 τοις εκατό όλων των νεογνών έχουν αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη γέννηση και απαιτεί κάποια βοήθεια. Με κατάλληλη εκπαίδευση και λιγοστό εξοπλισμό, πολλοί θάνατοι νεογνών λόγω αναπνευστικών προβλημάτων μπορούν να αποφευχθούν. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών συνεργάζεται με εθνικούς οργανισμούς υγείας και υπουργεία υγείας χωρών σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να προσδιορίσει τομείς όπου η εκπαίδευση στην ανάνηψη νεογνών είναι απεγνωσμένα απαραίτητη. Η Εκκλησία αποστέλλει εν συνεχεία εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές να εκπαιδεύσουν θεράποντες γεννήσεως σε αυτούς τους τομείς. Αυτοί οι τοπικοί θεράποντες μπορούν κατόπιν να εκπαιδεύσουν άλλους. Περισσότεροι από 80.000 θεράποντες γεννήσεως έχουν εκπαιδευθεί μέχρις στιγμής.

Ιλαρά

Το 2001 μία σύμπραξη δημιουργήθηκε, η Πρωτοβουλία για την ιλαρά, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Ιδρύματος Ηνωμένων Εθνών και των Κέντρων των Η.Π.Α. για τον έλεγχο και πρόληψη ασθενειών. Στόχος της ήταν να μειώσει το παγκόσμιο ποσοστό θνητότητας από ιλαρά κατά 90% μέχρι το έτος 2010 -- από το σύνολο, το 1999, των 873.000 θανάτων ανά τον κόσμο. Το 2003 η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών συνέπραξε με την Πρωτοβουλία για την ιλαρά και δεσμεύθηκε για ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε έτος προς υποστήριξη της εκστρατείας. Η Εκκλησία έχει επίσης συμμετάσχει στην προσπάθεια κοινωνικής κινητοποίησης που είναι σημαντική για την επιτυχία κάθε εκστρατείας. Μία εύκολα συγκρατούμενη στη μνήμη μελωδία, την οποία συνέθεσε ένας νεαρός μορμόνος κατά τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην εκστρατεία κατά της ιλαράς στη Μαδαγασκάρη, έχει μεταφρασθεί και τραγουδηθεί σε 28 γλώσσες σε δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς σε επόμενες εκστρατείες. Από το 2004 ώς το 2008, 59.596 μέλη της Εκκλησίας σε 32 χώρες προσέφεραν εθελοντικώς τις προσπάθειές τους, για να ερευνήσουν προσεκτικά γειτονιές και να βοηθήσουν σε σημεία εμβολιασμού. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 υπήρξε μία μείωση 60% στο παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από ιλαρά.

Ανθρωπιστική βοήθεια -- Πρόσβαση σε καθαρό νερό

Η πρωτοβουλία για καθαρό νερό της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών επιχειρεί να βελτιώσει την υγεία κοινοτήτων, παρέχοντας πρόσβαση σε βιώσιμες πηγές καθαρού νερού. Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και τις συνθήκες, αυτές οι πηγές νερού περιλαμβάνουν πηγάδια (ή γεωτρήσεις), συστήματα αποθηκεύσεως νερού και διανομής και συστήματα καθαρισμού νερού. Από το 2002 η Εκκλησία έχει βοηθήσει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε άνω των 4.500 κοινοτήτων να αποκτήσουν πρόσβαση σε πηγές καθαρού νερού. Αυτά τα σχέδια για καθαρό νερό έχουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, επειδή κοινότητες συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους και προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Αντιπρόσωποι της κοινότητας εκπαιδεύονται στη συντήρηση του συστήματος πριν από την ολοκλήρωση ενός σχεδίου.

Ανθρωπιστική βοήθεια -- Οφθαλμική φροντίδα & φροντίδα οράσεως

Αντικειμενικός στόχος του προγράμματος φροντίδος της οράσεως της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είναι να ενδυναμώσει τις υπηρεσίες φροντίδος των οφθαλμών προς τους πτωχούς, προμηθεύοντας βασική τεχνική εκπαίδευση, εξοπλισμό, προμήθειες και οργανωτική υποστήριξη, προκειμένου να υποστηρίξει τοπικούς ειδικούς στη φροντίδα των οφθαλμών και προγράμματα. Χρησιμοποιώντας οφθαλμιάτρους, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικώς τον χρόνο τους, η Εκκλησία έχει βοηθήσει τοπικούς ειδικούς στη φροντίδα των οφθαλμών και προγράμματα, τα οποία έχουν ωφελήσει άνω των 180.000 ατόμων από το 2003.

Αναπηρικά αμαξίδια

Αριθμός ανερχόμενος τουλάχιστον σε 100 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως ενδεχομένως να χρειάζεται ένα αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά μόνον ένας στους 100 έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα. Για να μετακινούνται, οι άνθρωποι με αναπηρίες συχνά βασίζονται στην οικογένεια και τους φίλους, προκειμένου να τους μεταφέρουν από μέρος σε μέρος. Μπορεί να είναι υπερβολικώς δύσκολο να βγουν απλώς από το σπίτι. Το να πάνε στο σχολείο ή να πιάσουν δουλειά ενδεχομένως να είναι αδύνατα όνειρα. Για να βοηθήσει, η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών συμπράττει με οργανώσεις κοινότητος που υπηρετούν τους αναπήρους. Ο τοπικός εταίρος εκτιμά πελάτες, συνιστά τον μηχανισμό και συνεχίζει με θεραπεία και υποστήριξη. Η Εκκλησία δωρίζει αναπηρικά αμαξίδια, πατερίτσες, στηρίγματα βάδισης, απορροφητήρες κραδασμών και άλλους βοηθητικούς μηχανισμούς -- ενίοτε αγοράζονται από τοπικά εργαστήρια. Όταν ζητηθεί, ομάδες θεραπευτών παρέχουν επιπρόσθετη τεχνική εκπαίδευση στον εταίρο. Από το 2001, η Εκκλησία έχει διανείμει άνω των 300.000 αναπηρικών αμαξιδίων σε 101 χώρες.

Οι εθελοντικές υπηρεσίες σας είναι ευπρόσδεκτες

Τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας βασίζονται στη βοήθεια καθημερινών ανθρώπων που θέλουν να ανακουφίσουν ορισμένα από τα δεινά στον κόσμο. Όπως ακριβώς δεν κάνουμε διακρίσεις, όταν δίνουμε βοήθεια βάσει θρησκευτικής εγγύτητος, εθνότητος ή εθνικότητος, ούτε κάνουμε διακρίσεις όταν δεχόμαστε βοήθεια. Καλωσορίζουμε όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν. Είστε ευπρόσδεκτοι να τηλεφωνήσετε στις Ανθρωπιστικές Υπηρεσίες Α.Τ.Η. στο (801) 240-3544 ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο lds-charities@ldschurch.org για περισσότερες πληροφορίες.