ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Αποκατάσταση της
Εκκλησίας του Ιησού Χριστού

Ο Χριστός οργάνωσε την Εκκλησία Του επάνω στη γη

«Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή» (Κατά Ιωάννην 14:6) είπε ο Χριστός στους οπαδούς του κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά δυνατής διακονίας του επί της γης. Ήταν ένα επίκαιρο και απαραίτητο μήνυμα, εφόσον λίγες εκατοντάδες χρόνια πριν από τη γέννησή Του πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν να ζουν σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Ο Χριστός έφερε ξανά φως στον κόσμο, όταν διακήρυξε το Ευαγγέλιό Του όπως είχε κάνει στους προφήτες της αρχαίας εποχής, όπως τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Μωυσή. Επέλεξε δώδεκα άνδρες να είναι οι απόστολοί Του --συμπεριλαμβανομένου του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννη-- και έθεσε τα χέρια Του επάνω στο κεφάλι τους για να τους δώσει την εξουσία που λέγεται ιεροσύνη, προκειμένου να τελέσουν βαπτίσεις, να διοικήσουν την εκκλησία Του και να διαδώσουν τον λόγο Του σε όλον τον κόσμο.

Παρά τη μεγάλη επιρροή και τα πολλά θαύματά Του, τελικώς απερρίφθη και σταυρώθηκε. Μετά τον θάνατό Του, οι γενναίοι και πιστοί απόστολοί Του συνέχισαν χωρίς Εκείνον, βαπτίζοντας νέα μέλη και αρχίζοντας διάφορα εκκλησιάσματα.

Οι σκοτεινοί αιώνες της χριστιανοσύνης

Ασχέτως των γενναίων προσπαθειών των αποστόλων του Χριστού και των πιστών οπαδών τους, η αρχική εκκλησία που αποκατέστησε ο Χριστός άρχισε να χάνεται. Τα μέλη αντιμετώπισαν δριμύ διωγμό και όλοι εκτός από έναν απόστολο είχαν μαρτυρικό θάνατο. Αυτή είναι μία περίοδος που λέγεται Μεγάλη Αποστασία, όταν υπήρξε «αποστασία» (Προς Θεσσαλονικείς Β´ 2:1-3) από το Ευαγγέλιο που οργάνωσε ο Χριστός. Η αποστολική εξουσία για την απονομή κλειδιών της ιεροσύνης και για τη λήψη αποκαλύψεως για την Εκκλησία χάθηκε μαζί με πολλές πολύτιμες διδασκαλίες. Σφάλματα σχετικά με τις διδασκαλίες Του υφείρπαν στην εκκλησία, έχοντας ως αποτέλεσμα αντικρουόμενες απόψεις και χαμένες αλήθειες. Αυτή η περίοδος είναι αυτό που αποκαλούμε Μεγάλη Αποστασία.

Χωρίς εξουσία ή θεία κατεύθυνση, η χριστιανοσύνη πάλευε να επιβιώσει με αντικρουόμενες απόψεις ακόμη και επί των πιο βασικών διδασκαλιών του Ευαγγελίου. Χωρίς την εξουσία της ιεροσύνης ή το πλήρες Ευαγγέλιο, οι άνθρωποι έπρεπε να βασίζονται στην ανθρώπινη σοφία, προκειμένου να ερμηνεύουν τις γραφές, τις αρχές και τις διατάξεις. Πολλές ψευδείς ιδέες διδάσκονταν ως αλήθεια και μεγάλο μέρος από αυτά που γνωρίζουμε για τον πραγματικό χαρακτήρα και τη φύση του Θεού Πατέρα, του Υιού Του, Ιησού Χριστού, και του Αγίου Πνεύματος χάθηκαν. Ουσιώδεις διδαχές, όπως η πίστη, η μετάνοια, η βάπτιση και η δωρεά του Αγίου Πνεύματος διαστρεβλώθηκαν και σημαντικές διδαχές χάθηκαν εντελώς.

Αιώνες αργότερα, εμπνευσμένοι άνθρωποι, όπως ο Μαρτίνος Λούθηρος και ο Ιωάννης Καλβίνος, ανεγνώρισαν ότι πρακτικές και διδαχές είχαν αλλάξει ή χαθεί και προσπάθησαν να μεταρρυθμίσουν την εκκλησία στην οποία ανήκαν. Όμως χωρίς την εξουσία των αποστόλων του Κυρίου Ιησού Χριστού, το Ευαγγέλιο και η Εκκλησία Του δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην αρχική τους μορφή.

Ο Θεός αποκατέστησε την Εκκλησία του Χριστού μέσω του Τζόζεφ Σμιθ

Αν το αγόρι της διπλανής πόρτας μάς έλεγε ότι είχε κληθεί από τον Θεό να αποκαταστήσει την αληθινή Εκκλησία Του επάνω στη γη, θα το πιστεύαμε; Μάλλον όχι. Ούτε πολλοί άνθρωποι στη Ναζαρέτ πίστεψαν ότι ο γείτονάς τους, Ιησούς Χριστός ο ξυλουργός, ήταν ο Μεσσίας.

Ύστερα από αιώνες πνευματικής σύγχυσης, οι άνθρωποι χρειάζονταν απεγνωσμένα τις αρχικές αλήθειες του Ιησού Χριστού. Όταν ο Θεός επέλεξε ένα 14χρονο αγόρι το 1820 ως αγγελιαφόρο Του, οι περισσότεροι αρνήθηκαν να ακούσουν. Ο Τζόζεφ Σμιθ ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ίσως ήταν η μόνη χώρα που διακήρυσσε θρησκευτική ελευθερία εκείνη την εποχή. Η οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη και αδιάκοπα επιζητούσε την αλήθεια.

Ο Τζόζεφ έπρεπε να αποφασίσει σε ποια από τα πολλά χριστιανικά θρησκεύματα να προσχωρήσει. Ύστερα από προσεκτική μελέτη, ο Τζόζεφ Σμιθ ακόμη αισθανόταν σύγχυση ως προς το σε ποια χριστιανική εκκλησία θα έπρεπε να προσχωρήσει. Έγραψε αργότερα: «Τόσο μεγάλη ήταν η σύγχυση και η διαμάχη ανάμεσα στα διάφορα θρησκεύματα, ώστε ήταν αδύνατο για ένα άτομο νέο σαν εμένα. . . να καταλήξει σε οποιοδήποτε σαφές συμπέρασμα για το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. . . . Μέσα σ’ αυτόν τον πόλεμο λόγων και τον αναβρασμό ιδεών, συχνά έλεγα στον εαυτό μου: Τι πρέπει να κάνει κανείς; Ποια απ’ αυτές τις παρατάξεις είναι σωστή; Ή μήπως είναι όλες μαζί λανθασμένες; Αν κάποια απ’ αυτές είναι σωστή, ποια είναι αυτή, και πώς να το γνωρίσω εγώ;» (Τζόζεφ Σμιθ--Ιστορία 1:8, 10).

Στράφηκε στη Βίβλο για καθοδήγηση. Διάβασε: «Αν, όμως, κάποιος από εσάς είναι ελλιπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί» (Ιακώβου 1:5). Με απλή πίστη, απεφάσισε απλώς να το κάνει αυτό. Την άνοιξη του 1820, πήγε σε ένα κοντινό δάσος και γονάτισε να προσευχηθεί. Περιέγραψε την εμπειρία του: «Είδα ακριβώς επάνω από το κεφάλι μου μια στήλη φωτός λαμπρότερη από τη λάμψη τού ήλιου, η οποία κατέβαινε σιγά-σιγά μέχρι που έπεσε επάνω μου. . . Όταν το φως έπεσε επάνω μου είδα δύο Άτομα, των οποίων η λαμπρότητα και δόξα ξεπερνούν κάθε περιγραφή, να στέκονται από πάνω μου στον αέρα. Ο ένας τους μου μίλησε, καλώντας μέ με το όνομά μου και είπε, δείχνοντας τον άλλον -- Αυτός είναι ο Υιός μου ο Αγαπητός. Αυτόν να ακούς!» (Τζόζεφ Σμιθ--Ιστορία 1:16-17). Στο όραμά του, ο Θεός Πατέρας και ο Υιός Του, Ιησούς Χριστός, εμφανίσθηκαν. Ο Σωτήρας είπε στον Τζόζεφ να μην προσχωρήσει σε καμία από τις εκκλησίες. Αν και πολλοί καλοί άνθρωποι πίστευαν τότε στον Χριστό και προσπαθούσαν να κατανοήσουν και να διδάξουν το Ευαγγέλιό Του, δεν είχαν την πληρότητα της αλήθειας ούτε την εξουσία για να βαπτίζουν και να τελούν άλλες σωτήριες διατάξεις. Το όραμα αυτό σημάδεψε την απαρχή της αποκατάστασης της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού στη γη, για την οποία ο Θεός έδωσε εξουσιοδότηση να ιδρυθεί 10 χρόνια αργότερα από έναν πιο σοφό, διδαγμένο από τους ουρανούς Τζόζεφ Σμιθ, επιτρέποντας ακόμη μια φορά σε όλους να λάβουν τη χαρά και τις ευλογίες που προέρχονται από το να το ζούμε.

Μάθετε περισσότερα για τον Τζόζεφ Σμιθ

Αποκαταστάθηκε η εξουσία για την ηγεσία της Εκκλησίας Του

Τι σημαίνει πραγματικά να έχει κάποιος θεία εξουσία; Η εξουσία να ενεργούμε στο όνομα του Θεού λέγεται ιεροσύνη. Ορισμένοι νομίζουν λανθασμένα ότι δίδει σε κάποιον τη δύναμη να λένε σε άλλους ανθρώπους τι να κάνουν. Αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ένα άτομο μπορεί να ενεργεί στο όνομα του Θεού για λογαριασμό της εκκλησίας Του -- όπως όταν δίδουμε σε κάποιον εξουσιοδότηση, ώστε να μπορούν να ενεργούν για λογαριασμό του.

Πριν από την οργάνωση της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, ο Τζόζεφ Σμιθ έλαβε την εξουσία της ιεροσύνης με τα χέρια του Ιωάννη του Βαπτιστή, του Πέτρου και του Ιακώβου και του Ιωάννη που έλαβε την ίδια «δύναμη και εξουσία» από τον Ίδιο τον Ιησού Χριστό (Κατά Λουκάν 9:1). Οι άνδρες αυτοί ενεφανίσθησαν ως άγγελοι και απένειμαν την ιεροσύνη στον Τζόζεφ Σμιθ. Ο προφήτης σήμερα, ο Russell M. Nelson, είναι ο εξουσιοδοτημένος διάδοχος του Τζόζεφ Σμιθ. Εκείνος και οι άλλοι Απόστολοι της Εκκλησίας έλκουν την εξουσία τους τής ιεροσύνης πίσω στον Ιησού Χριστό, σε μία άρρηκτη αλυσίδα χειροτονήσεων.

Το Βιβλίο του Μόρμον

Το Βιβλίο του Μόρμον καταθέτει μαρτυρία ότι ο Ιησούς Χριστός όντως έζησε επάνω στη γη και ακόμη ζει σήμερα ως ο θεϊκός Σωτήρας μας. Είναι μία δεύτερη μαρτυρία που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Ιησού Χριστού και την αλήθεια της Βίβλου. Η αφήγηση της προέλευσής του είναι τόσο θαυμαστή, όσο τα άλλα γεγονότα που περιβάλλουν την αποκατάσταση της Εκκλησίας.

Το 1823 ο Τζόζεφ Σμιθ εδέχθη την επίσκεψη ενός ουράνιου αγγελιαφόρου ονόματι Μορόνι, κατά τον ίδιο τρόπο που συχνά άγγελοι εμφανίζονταν στους αποστόλους στην Καινή Διαθήκη. Ο Μορόνι είπε στον Τζόζεφ για ένα χρονικό των αρχαίων κατοίκων της αμερικανικής ηπείρου, το οποίο ήταν θαμμένο σε έναν κοντινό λόφο. Είπε ότι περιείχε την πληρότητα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού και είχε γραφεί επάνω σε λεπτά μεταλλικά φύλλα χρυσού. Ο Τζόζεφ μετέφρασε το βιβλίο στα Αγγλικά. Το βιβλίο ονομάσθηκε το Βιβλίο του Μόρμον από τον Μόρμον, τον αρχαίο προφήτη ο οποίος το συνέλλεξε.

Μεταφρασμένο και γραμμένο με το ίδιο στυλ γραφών της Αγίας Γραφής, το Βιβλίο του Μόρμον μάς λέει για τους αγώνες των χρηστών ανθρώπων εκείνης της εποχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να ζήσουν τις εντολές του Θεού. Όπως ακριβώς ενίοτε συμβαίνει σήμερα, συχνά τους κορόιδευαν και τους καταδίωκαν για τα πιστεύω τους. Ένα ιδιαιτέρως εμπνευσμένο τμήμα του βιβλίου αφηγείται την επίσκεψη του Χριστού στην αμερικανική ήπειρο σύντομα μετά την ανάστασή Του. Προσκάλεσε τους ανθρώπους να αισθανθούν τα σημάδια από τις πληγές στα χέρια, τα πόδια και τα πλευρά Του. Τους ευλόγησε και τους θεράπευσε, έκανε θαύματα και έδωσε σε δώδεκα άνδρες την ίδια εξουσία με τους δώδεκα αποστόλους Του, των οποίων τα έργα είναι καταγεγραμμένα στη Βίβλο. Το αποτέλεσμα της επισκέψεώς Του ήταν τόσο έντονο, που περίπου για 170 χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν ειρηνικά και με χρηστότητα.

Μάθετε περισσότερα για το Βιβλίο του Μόρμον

Ο Θεός είναι ο στοργικός Επουράνιος Πατέρας σας

Η κεντρική αλήθεια της αποκατεστημένης εκκλησίας είναι ότι ο Θεός είναι ο Επουράνιος Πατέρας μας και εμείς είμαστε τα πνευματικά του τέκνα. Μας γνωρίζει προσωπικώς και μας αγαπά περισσότερο από όσο μπορούμε να κατανοήσουμε. Θέλει να επιτύχουμε σε αυτήν τη ζωή και να επιστρέψουμε για να ζήσουμε μαζί Του. Η ζωή μας επάνω στη γη αποτελεί μέρος του σχεδίου Του για να αποκτήσουμε ένα σώμα, να μάθουμε, να αναπτυχθούμε πνευματικώς και να βρούμε αγαλλίαση. Ενίοτε η ζωή είναι δύσκολη, μοναχική ή τρομακτική, αλλά ο Επουράνιος Πατέρας πάντοτε ανησυχεί για εσάς. Σε απάντηση στις προσευχές σας, είναι έτοιμος να σας δώσει παρηγοριά, γαλήνη και καθοδήγηση.

Έχει προετοιμάσει ένα μονοπάτι για να ακολουθήσουμε το οποίο θα ευλογήσει τη ζωή μας. Το μονοπάτι αυτό είναι απαραίτητο για να επιστρέψουμε σε Εκείνον. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να λάβουμε την πληρότητα των αποτελεσμάτων από την εξιλεωτική θυσία του Χριστού. Καθώς το κάνουμε, θα βρούμε μεγαλύτερη γαλήνη και χαρά τόσο σε αυτήν όσο και στη μέλλουσα ζωή.

Οι οικογένειες είναι ζωτικής σημασίας στο σχέδιο του Θεού

Ίσως μεγαλώσαμε σε μία ευτυχισμένη και ασφαλή οικογένεια με δύο στοργικούς γονείς. Ίσως δεν μεγαλώσαμε έτσι και το να μεγαλώσουμε ήταν δύσκολο χωρίς την αγάπη και την υποστήριξη που επιθυμούσαμε. Πιθανώς ως ενήλικοι να θέλουμε ένα ευτυχισμένο σπιτικό.

Το να ζούμε ειρηνικά σε μία οικογένεια δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά στην αποκατεστημένη εκκλησία του Θεού, ο γάμος και οι οικογένειες θεωρούνται ότι είναι η πιο σημαντική κοινωνική μονάδα τώρα και στην αιωνιότητα. Ο Θεός θέλει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα για να προετοιμασθούμε να ζήσουμε με την οικογένειά μας για πάντα. Αν οικοδομήσουμε τον γάμο και την οικογένειά μας γύρω από τις αρχές του Χριστού, συμπεριλαμβανομένης της πίστης, της προσευχής, της μετάνοιας, της συγχώρησης, του σεβασμού, της αγάπης, της συμπόνιας, της εργασίας και της ψυχωφελούς διασκέδασης, το σπιτικό μπορεί να γίνει καταφύγιο, ένα μέρος ειρήνης και τεράστιας αγαλλίασης.

Δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε. Όσο και αν προσπαθούμε, ο γάμος και το σπίτι μας δεν θα είναι τέλεια. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αναπτύξεως που προοριζόταν για εμάς να βιώσουμε. Ο Θεός θέλει να μάθουμε πώς να είμαστε υπομονετικοί και στοργικοί, όταν ο/η σύζυγος, το παιδάκι ή ο έφηβός μας ενεργεί απλώς πάρα πολύ ανθρώπινα. Δουλειά μας είναι να τους υπηρετούμε, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα μας βοηθήσει να γίνουμε περισσότερο σαν τον Θεό.

Μάθετε περισσότερα για την ενδυνάμωση των οικογενειών

Πώς μας μιλά ο Θεός σήμερα

Μας δίδει επίσης οδηγίες μέσω των προφητών του που έχουν την εξουσία να μιλούν και να ενεργούν στο όνομά Του. Διαμέσου της ιστορίας, γενναίοι προφήτες όπως ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο Πέτρος, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Παύλος ο Απόστολος και αναρίθμητοι άλλοι κατέθεταν ένθερμη μαρτυρία για τον Χριστό, προκειμένου να βοηθήσουν την πίστη μας σε Εκείνον να μεγαλώσει.

Όταν ο Τζόζεφ Σμιθ είχε μαρτυρικό θάνατο στο Κάρθατζ του Ιλλινόι το 1844, η ηγεσία της αποκατεστημένης Εκκλησίας πέρασε στον Μπρίγκαμ Γιανγκ, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος απόστολος τότε. Ηγήθηκε της Εκκλησίας υπό την καθοδήγηση του Χριστού για τα επόμενα 33 χρόνια -- οδηγώντας την πρώτη ομάδα πρωτοπόρων διαμέσου των πεδιάδων στην Κοιλάδα της Σωλτ Λέηκ το 1847. Επίβλεψε τη μετανάστευση πάνω από 70.000 επιπλέον ανθρώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και ίδρυσε πάνω από 350 αποικισμούς στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στο Μεξικό.

Η διαδοχή των προφητών εξακολουθεί σήμερα με τον νυν προφήτη μας και Πρόεδρο της Εκκλησίας, Russell M. Nelson. Τον βοηθούν δύο σύμβουλοι, ο Dallin H. Oaks και ο Henry B. Eyring. Μαζί, συνθέτουν την Πρώτη Προεδρία της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (σαν τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη κατά την εποχή του Χριστού). Ακριβώς όπως ο Θεός οδήγησε τους Ισραηλίτες έξω από τη σκλαβιά, προς ένα καλύτερο μέρος μέσω του προφήτου Του, Μωυσή, Εκείνος μας οδηγεί σε ευτυχέστερη, ειρηνικότερη ζωή, όταν επιλέγουμε να ακολουθούμε τον Ιησού Χριστό, ακολουθώντας τον ζώντα προφήτη Του. Όλοι προσκαλούμαστε να διαβάσουμε ή να ακούσουμε τα λόγια των ζώντων προφητών και να συλλογισθούμε πώς η γνώση για το θέλημα του Θεού μπορεί να ωφελήσει τη ζωή μας.