ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Το Βιβλίο του Μόρμον

Ο Λόγος του Θεού

Ιεραπόστολοι διανέμουν αντίτυπα από το Βιβλίο του Μόρμον σε όλον τον κόσμο, ακόμη και καθώς διαβάζετε αυτό. Επομένως, τι είναι αυτό το βιβλίο; Αν δίδεται δωρεάν, γιατί τόσα πολλά μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών απαριθμούν το Βιβλίο του Μόρμον τους ως ένα από τα πιο πολύτιμα αποκτήματά τους; Τι είδους βιβλίο μπορεί να κάνει τόσους πολλούς αναγνώστες να αλλάξουν τη ζωή, την σκέψη και τα συναισθήματά τους; Τι είδους βιβλίο μπορεί να απαντήσει στα φαινομενικώς αναπάντητα ερωτήματα της ζωής;

Το Βιβλίο του Μόρμον είναι ο λόγος του Θεού, όπως και η Βίβλος. Είναι Αγία Γραφή, με ύφος και περιεχόμενο παρόμοια με εκείνα της Βίβλου. Αμφότερα τα βιβλία περιέχουν την καθοδήγηση του Θεού όπως απεκαλύφθη σε προφήτες καθώς επίσης και θρησκευτικές ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών. Ενώ η Βίβλος έχει γραφεί από τους ανθρώπους στη χώρα του Ισραήλ και τις γύρω περιοχές και περί αυτών, και λαμβάνει χώρα από τη δημιουργία του κόσμου έως σχεδόν μετά τον θάνατο του Ιησού Χριστού, το Βιβλίο του Μόρμον περιέχει την ιστορία και την επικοινωνία του Θεού με τους ανθρώπους που έζησαν στην αμερικανική ήπειρο μεταξύ περίπου 600 π.Χ. και 400 μ.Χ. Οι προφήτες στο Βιβλίο του Μόρμον κατέγραψαν την επικοινωνία του Θεού με τον λαό Του, η οποία συντάχθηκε από έναν προφήτη ονόματι Μόρμον επάνω σε χρυσές πλάκες.

Προτού αφανισθούν αυτοί οι πιστοί χριστιανοί, το χρονικό τους κρύφθηκε με ασφάλεια. Ο Τζόζεφ Σμιθ απέκτησε αυτά τα αρχαία χρονικά το 1827 και με τη δωρεά και τη δύναμη του Θεού ο Τζόζεφ μπόρεσε να μεταφράσει τα αρχαία γραπτά σε αυτό που έχουμε σήμερα. Το Βιβλίο του Μόρμον, μαζί με τη Βίβλο, καταθέτει μαρτυρία ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο θείος Λυτρωτής μας και ότι ζώντας σύμφωνα με το Ευαγγέλιό Του μπορούμε να βρούμε γαλήνη σε αυτήν τη ζωή και αιώνια ευτυχία στην επόμενη.

Μεταφρασμένο με τη δύναμη του Θεού

Όταν ο Τζόζεφ Σμιθ ήταν 21 ετών, ένας άγγελος ονόματι Μορόνι τού έδωσε τα αρχαία χρονικά. Ο Τζόζεφ είχε λίγη επίσημη μόρφωση και δεν ήταν εξοικειωμένος με την αρχαία γλώσσα που ήταν γραμμένη επάνω στις μεταλλικές πλάκες από χρυσό, αλλά μπόρεσε να τις μεταφράσει επειδή ο Θεός τού έδωσε τη δωρεά και τη δύναμη να το κάνει. Η μετάφραση πήρε λιγότερο από τρεις μήνες και το 1830 τυπώθηκαν 5.000 αντίτυπα από το Βιβλίο του Μόρμον στην Παλμύρα της Νέας Υόρκης. Ο Θεός επέλεξε τον Τζόζεφ ως προφήτη, βλέποντα και αποκαλυπτή και μεταφραστή για να αποκαταστήσει την Εκκλησία του Ιησού Χριστού στη σύγχρονη εποχή, και το Βιβλίο του Μόρμον ήταν ουσιώδες γι’ αυτήν την αποκατάσταση. Δόθηκε στον Τζόζεφ Σμιθ μία εξαιρετική κλήση και επειδή διατηρούσε τον εαυτό του άξιο των ευλογιών των ουρανών, μπόρεσε να φέρει το Βιβλίο του Μόρμον στον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για τον Τζόζεφ Σμιθ

Το Βιβλίο του Μόρμον δίνει μαρτυρία για τον Χριστό

Πιστεύουμε ότι το να έχουμε πίστη στον Ιησού Χριστό είναι το πρώτο βήμα στην κατανόηση του Ευαγγελίου και στη λήψη της αιώνιας ευδαιμονίας που ο Θεός, ο Επουράνιος Πατέρας μας, θέλει για εμάς. Αλλά από πού προέρχεται αυτή η πίστη; Πώς μπορούμε να φθάσουμε στο σημείο να πιστέψουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρας μας, αν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ή τι έκανε; Μπορούμε να αναπτύξουμε πίστη στον Ιησού Χριστό διαβάζοντας για Εκείνον στις γραφές και προσευχόμενοι να γνωρίσουμε αν αυτά που διαβάσαμε είναι αληθινά.

Η σελίδα τίτλου διατυπώνει ότι σκοπός του Βιβλίου του Μόρμον είναι να πείσει όλους μας «ότι ο ΙΗΣΟΥΣ είναι Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΘΕΟΣ, που αποκαλύπτεται σε όλα τα έθνη» Εγράφη για να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε αληθινή γνώση για τον Ιησού Χριστό και για την αποστολή Του επάνω στη γη. Το Βιβλίο του Μόρμον βεβαιώνει εκ νέου αυτά που μαθαίνουμε από τη Βίβλο, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, ο οποίος ήλθε στη γη για να μας βοηθήσει να υπερνικήσουμε τις αμαρτίες μας. Οι άνθρωποι στο Βιβλίο του Μόρμον, οι Νεφίτες και οι Λαμανίτες, κατέγραψαν τη μαρτυρία τους για τον Ιησού Χριστό. Πολλοί από τους προφήτες που έγραψαν τα χρονικά, τα οποία συνθέτουν το Βιβλίο του Μόρμον, είδαν τον Χριστό προσωπικώς, όπως συνέβη με τον Απόστολο Παύλο, κάτι το οποίο κατέγραψε στη Βίβλο (βλέπε Πράξεις 9:3-6). Η αποκορύφωση του βιβλίου είναι όταν ο Ιησούς εμφανίσθηκε σε όλους τους Νεφίτες λίγο αφότου αναστήθηκε. Τους ευλόγησε, τους δίδαξε το Ευαγγέλιό του και είπε:

Το Βιβλίο του Μόρμον και η Βίβλος στηρίζουν το ένα τ’ άλλο

Ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι επειδή διαβάζουμε το Βιβλίο του Μόρμον, δεν διαβάζουμε τη Βίβλο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι σαν να λέμε ότι δεν τρώμε πορτοκάλια, επειδή τρώμε μήλα. Και τα δύο είναι καλά φρούτα! Το Βιβλίο του Μόρμον δεν είναι υποκατάστατο της Βίβλου. Στην πραγματικότητα, επειδή τόσο το Βιβλίο του Μόρμον όσο και η Βίβλος περιέχουν το Ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού όπως αυτό απεκαλύφθη σε διαφορετικούς πολιτισμούς, η μελέτη αυτών μαζί μπορεί να διευκρινίσει ορισμένες έννοιες που είναι δυσνόητες. Το Βιβλίο του Μόρμον μάς λέει να διαβάζουμε τη Βίβλο και επιβεβαιώνει ότι το μήνυμά της είναι αληθινό (Μόρμον 7:8-10). Και στη Βίβλο, ο Ιησούς είπε στους αποστόλους Του: «Έχω και άλλα πρόβατα, που δεν είναι απ’ αυτή την αυλή· πρέπει να συγκεντρώσω κι εκείνα· και θα ακούσουν τη φωνή μου· και θα γίνει ένα ποίμνιο, ένας ποιμένας» (Κατά Ιωάννην 10:16). Ο Χριστός επισκέφθηκε αυτά τα «άλλα πρόβατα» στην αμερικανική ήπειρο, αφού αναστήθηκε, διδάσκοντας το ίδιο μήνυμα προς τους Νεφίτες που δίδαξε στον λαό του Ισραήλ. Το Βιβλίο του Μόρμον το διευκρινίζει ότι το μήνυμα του Ιησού Χριστού και η εξιλέωσή Του δεν είναι για μία ομάδα ανθρώπων σε κάποια εποχή. Είναι για όλους, παντού, από την αρχή της γης έως το τέλος. Το γεγονός ότι έχουμε το Βιβλίο του Μόρμον ως άλλη μία μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό, μας υπενθυμίζει ότι νοιάζεται για τον καθέναν από εμάς.

Το Βιβλίο του Μόρμον απαντά σε ερωτήματα της ψυχής

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ορισμένες δύσκολες ερωτήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού μας -- το είδος των ερωτήσεων που κανείς άλλος δεν μπορεί πραγματικά να απαντήσει για εμάς. Ορισμένες ερωτήσεις με εκτεταμένη επίδραση για τη φύση της υπάρξεώς μας σαν τις ακόλουθες:

Ζητήστε ένα δωρεάν αντίτυπο του
Βιβλίου του Μόρμον.

Καθώς διαβάζουμε το Βιβλίο του Μόρμον, μαθαίνουμε για το Ευαγγέλιο και το σχέδιο της ευδαιμονίας του Θεού. Η γνώση αυτών των πραγμάτων θέτει τα ερωτήματά μας σε αιώνια προοπτική. Από τη γραφή που λέει ότι αυτή η ζωή είναι «καιρός να προετοιμαστ[ούμε] να αντικρίσ[ουμε] τον Θεό» για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε αφού πεθάνουμε και ότι τηρώντας τις εντολές, μπορούμε να επιστρέψουμε στους ουρανούς (Άλμα 12:24). Μαθαίνουμε επίσης ότι η μετάνοια, η συγχώρηση και η διαθήκη να υπηρετούμε άλλους είναι ουσιώδη για την αιώνια σωτηρία μας. Οποιαδήποτε από αυτά τα ερωτήματα της ψυχής μπορούν να απαντηθούν, εφαρμόζοντας το Ευαγγέλιο τού Ιησού Χριστού όπως είναι γραμμένο στο Βιβλίο του Μόρμον.

Το Βιβλίο του Μόρμον φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον Θεό

Ορισμένες περιγραφές του Θεού Τον κάνουν να ακούγεται ανεικονικός και απλησίαστος ή θυμωμένος και εκδικητικός, αλλά μαθαίνουμε στο Βιβλίο του Μόρμον ότι «ο Θεός συλλογίζεται όλους τους λαούς» (Άλμα 26:37) και ότι όπως ο προφήτης από το Βιβλίο του Μόρμον, Λεχί, μπορούμε να «περιβληθ[ούμε] αιώνια στην αγκαλιά τής αγάπης του» (Νεφί Β΄ 1:15).

Αν και μπορεί να μη μιλάμε με τον Θεό πρόσωπο με πρόσωπο σε αυτήν τη ζωή, μας έχει δώσει τις γραφές για να μας βοηθήσουν να Τον πλησιάσουμε. Για το Βιβλίο του Μόρμον, ο Τζόζεφ Σμιθ είπε: «ο άνθρωπος πλησιάζει περισσότερο στο Θεό όταν ακολουθεί τα διδάγματα τού βιβλίου αυτού, παρά οποιουδήποτε άλλου βιβλίου». Πηγαίνουμε πιο κοντά στον Θεό, οικοδομώντας πίστη σε Εκείνον και οικοδομούμε πίστη σε Εκείνον, όταν μαθαίνουμε για το σχέδιό Του και τηρούμε τις εντολές Του.

Το Βιβλίο του Μόρμον μάς διδάσκει το σχέδιο του Θεού και μας δείχνει πώς αυτοί που ζουν σύμφωνα με τις συμβουλές Του ευλογούνται σε αυτήν τη ζωή και στην επόμενη. Όταν διαβάζουμε με προσευχή, το Άγιο Πνεύμα μπορεί να μας διδάξει, βαθιά στην καρδιά μας, ότι τα λόγια στο Βιβλίο του Μόρμον αποτελούν μήνυμα προς εμάς από τον Επουράνιο Πατέρα μας, που απεστάλη για να μας βοηθήσει μέσα στη ζωή.

Πώς να μάθετε ότι το Βιβλίο του Μόρμον είναι αληθινό

Ασφαλώς είναι ένα πράγμα να διαβάζουμε το Βιβλίο του Μόρμον και είναι κάτι άλλο να πιστεύουμε βαθιά στην καρδιά μας ότι αυτό που λέει είναι αληθινό. Αυτό το ειλικρινές πιστεύω, ή μαρτυρία, στην αλήθεια του Βιβλίου του Μόρμον έρχεται όταν ο Θεός στέλνει το Πνεύμα Του για να επιβεβαιώσει την αλήθεια όσων διαβάζουμε. Μπορούμε να αισθανθούμε αυτήν την επιβεβαίωση, όταν μελετούμε το Βιβλίο του Μόρμον με επιμέλεια και πίστη, όπως έχουμε λάβει την υπόσχεση στην ακόλουθη γραφή:

Η μέθοδος του Θεού είναι απλή: διαβάζουμε το Βιβλίο του Μόρμον, προσευχόμαστε και Του ζητούμε να μας πει ότι αυτά που διαβάσαμε είναι αληθινά και Εκείνος μάς απαντά μέσω συναισθήματος γαλήνης και διαβεβαίωσης που δίνει το Άγιο Πνεύμα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μελετούμε το Βιβλίο του Μόρμον επιμελώς, εφαρμόζοντας τις αρχές του στη δική μας ζωή και κάνοντας το καλύτερό μας για να καταλάβουμε τα μαθήματα που θέλει ο Θεός να καταλάβουμε. Δεύτερον, πρέπει να προσευχόμαστε «με καρδιά ειλικρινή, με πρόθεση πραγματική, έχοντας πίστη στο Χριστό». Χρειάζεται να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι ο Θεός θα μας απαντήσει και εμείς μπορεί να πρέπει να προσευχηθούμε περισσότερο από μία φορά. Τέλος, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αποδεχθούμε την απάντηση, όταν αυτή έλθει, όπως και αν έλθει. Το να πιστεύουμε ότι το Βιβλίο του Μόρμον περιλαμβάνει πράγματι τον λόγο του Θεού σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να ζήσουμε σύμφωνα με τα πρότυπα πίστεως και υπακοής που Εκείνος περιγράφει σε αυτό. Ο Θεός έχει υποσχεθεί ότι θα μας ευλογήσει με πολλά περισσότερα από αυτά που απαιτούνται για να ζήσουμε σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπά Του.