ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Βοηθώντας τους άλλους

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε

Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Μεγαλύτερη από τούτη την αγάπη δεν έχει κανένας, το να βάλει κάποιος την ψυχή του για χάρη των φίλων του» (Κατά Ιωάννην 15:13). Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεθάνουμε για να δείξουμε την αγάπη μας για τους φίλους μας. Θυσιάζουμε τη ζωή μας κάθε φορά που θέτουμε τις ανάγκες κάποιου άλλου πριν από τις δικές μας. (Και το «φίλοι» που αναφέρεται στη γραφή ανωτέρω, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι όλοι που συναντούμε, αφού ο Ιησούς μάς πρόσταξε επίσης να «αγαπ[ούμε] ο ένας τον άλλον».)

Όλοι θυσιάζουμε τη ζωή μας μέσω υπηρετήσεως. Τα μέλη της Εκκλησίας έχουν πολλές ευκαιρίες να υπηρετήσουν. Μπορούμε να κάνουμε μικρές πράξεις καλοσύνης για τον πλησίον μας, να παίρνουμε μέρος σε κοινοτική υπηρέτηση, να εκπληρώνουμε ευθύνες εντός του τοπικού μας εκκλησιάσματος ή να συνεισφέρουμε στις μεγάλης κλίμακος ανθρωπιστικές προσπάθειες της Εκκλησίας. Οι πράξεις αυτές, είτε μικρές είτε μεγάλες, μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε την ευτυχία της σύνδεσης με τους αδελφούς και τις αδελφές μας και μας υπενθυμίζουν ότι ο Θεός συχνά μας επιτρέπει να είμαστε εμείς η απάντηση στις προσευχές κάποιου άλλου.

Ο σκοπός της παροχής βοηθείας προς τους άλλους

Ένα ζευγάρι γειτόνων βγήκε έξω για να βοηθήσει, όταν είδε μία μόνη μητέρα να μετακομίζει στο μικρό σπίτι, στη διπλανή πόρτα. Κατέληξαν να περνούν όλο το Σάββατο μεταφέροντας κουτιά, καθαρίζοντας πατώματα και διασκεδάζοντας τα δύο μικρά παιδιά της γυναίκας. Όταν τελείωσαν όλες οι δουλειές, η μητέρα προσκάλεσε τους δύο καινούργιους γείτονές της για δείπνο την επόμενη εβδομάδα για να δείξει την εκτίμησή της. Στην αρχή αρνήθηκαν, αφού ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε πολλά να διαθέσει, αλλά εκείνη επέμεινε με δάκρυα να γεμίζουν τα μάτια της. Το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι η αποδοχή από μέρους του της φιλοξενίας της θα έκανε περισσότερα για να καλλιεργήσει το αίσθημα φιλίας και σεβασμού απ’ ό,τι θα μπορούσε να είχε κάνει η καλοπροαίρετη ευγένειά του.

Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών διδάσκει ότι επειδή τα πάντα που έχουμε προέρχονται από τον Θεό, θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να τα μοιρασθούμε όλα --από τα υπάρχοντα και τα χρήματά μας μέχρι τον χρόνο και τα ταλέντα μας-- προκειμένου να βοηθήσουμε άλλους που είναι σε ανάγκη (και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι έχουμε ανάγκη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο). Όταν υπηρετούμε άλλους, θυμόμαστε ότι σε αυτήν τη ζωή τίποτε δεν διαρκεί τόσο πολύ, όσο οι δεσμοί που σχηματίζουμε με άλλους ανθρώπους και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνδεθούμε με τους άλλους παρά με το να συνεργασθούμε για το κοινό μας καλό. Ο Σπένσερ Κίμπαλ, ένας τέως προφήτης, εξήγησε: «Ο Θεός όντως μας παρατηρεί και μας φυλά. Όμως συχνά είναι μέσω κάποιου άλλου ατόμου που καλύπτει τις ανάγκες μας» ("The Abundant Life," Tambuli, Ιούνιος 1979, 3). Ο Θεός έχει τη δύναμη να κάνει το έργο Του μόνος Του, αλλά μας επιτρέπει να βοηθήσουμε λόγω του φανταστικού συναισθήματος που έχουμε, όταν υπηρετούμε.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους

Σκεφθείτε κάποιον που φαίνεται ότι είναι εντελώς αυτοδύναμος -- κάποιος που έχει μια καλή δουλειά, ένα ωραίο σπίτι και είναι γενικώς ευτυχισμένος. Μπορούμε ακόμη να προσφέρουμε υπηρέτηση σε αυτό το άτομο; Πρέπει, εφόσον φαίνεται ότι δεν χρειάζεται καμία βοήθεια; Το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού μάς διδάσκει ότι όλοι επωφελούνται από την υπηρέτηση και από το να υπηρετούνται από τους άλλους. Η υπηρέτηση δεν έχει να κάνει μόνον με την εκπλήρωση μίας ανάγκης, αλλά έχει να κάνει επίσης με το να δείχνουμε αγάπη για τους αδελφούς και τις αδελφές μας.

Ένα άτομο θα πιεζόταν αρκετά να αποκαλέσει τον εαυτό του χριστιανό χωρίς να αισθάνεται βαθιά υποχρέωση και επιθυμία να υπηρετεί τους συνανθρώπους του. Ο Ιησούς Χριστός μάς δίδαξε να «αγαπ[ούμε] ο ένας τον άλλον», ενόσω ήταν επάνω στη γη και είπε επίσης: «Από τούτο θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, εάν έχετε αγάπη ο ένας προς τον άλλον» (Κατά Ιωάννην 13:35). Ο τρόπος να δείχνουμε την αγάπη μας για τον Θεό είναι να υπηρετούμε αλλήλους. Ευτυχώς, οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε ο ένας τα βάρη του άλλου είναι σχεδόν απεριόριστοι. Σκεφθείτε όλη την οικονομική, συναισθηματική, σωματική και πνευματική βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους. Σκεφθείτε τα δικά σας ταλέντα. Ίσως είστε καλοί με τους αριθμούς, είστε πολύ δημιουργικοί, δεν θυμώνετε εύκολα -- οτιδήποτε. Σκεφθείτε πόσο πολλά σημαίνουν αυτά τα ταλέντα, όταν τα μοιράζεστε με κάποιον που χρειάζεται το ιδιαίτερο είδος δαημοσύνης σας. Ακόμη και τα μικρά πράγματα που κάνουμε, όπως το να βοηθήσουμε κάποιον στον κήπο του ή να κρατήσουμε ανοικτή μία πόρτα, μπορούν να κάνουν τη ζωή λίγο ευκολότερη για κάποιον άλλον. Ένα άτομο δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να βρει ευκαιρίες, προκειμένου να δωρίσει τον χρόνο και την ενέργειά του. Η ομορφιά από το να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού είναι ότι δεν χρειάζεται να εκτιμήσουμε ποιος, πότε ή πώς να υπηρετήσουμε, απλώς ενεργούμε. Η υπηρέτηση μπορεί να είναι σχεδιασμένη ή αυθόρμητη για κάποιον που γνωρίζουμε ή για έναν ξένο. Η χριστιανική υπηρέτηση αποφεύγει την αναγνώριση, δεν δέχεται ανταμοιβή και το μόνο της κίνητρο είναι η αγάπη.

Ευκαιρίες να βοηθήσουμε άτομα με ανάγκη

Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών λειτουργεί αναρίθμητα κέντρα οικιακής αποθηκεύσεως, κονσερβοποιία και εγκαταστάσεις επεξεργασίας που προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες εθελοντισμού και υπηρετήσεως.

  • Το United Way είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που προάγει το κοινό καλό και δημιουργεί ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή για όλους, εστιάζοντας στα τρία σημαντικά θεμέλια της μόρφωσης, του εισοδήματος και της υγείας. Το LIVE UNITED είναι μία κλήση προς δράση για να γίνουν όλοι μέρος της αλλαγής. Για ευκαιρίες υπηρετήσεως και εθελοντισμού που παρέχονται μέσω του The United Way στην περιοχή σας, παρακαλώ πηγαίνετε στο:

    www.liveunited.org

  • Εκτός από αρωγή σε εγχώριες καταστροφές, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε πέντε άλλους τομείς: κοινοτικές υπηρεσίες που βοηθούν τους έχοντας ανάγκη, υποστήριξη και παρηγοριά σε στρατιωτικά μέλη και στις οικογένειές τους, συλλογή, διεκπεραίωση και διανομή σωτήριου αίματος και προϊόντων αίματος, εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν την υγεία και την ασφάλεια και διεθνή προγράμματα αρωγής και ανάπτυξης. Για ευκαιρίες εθελοντισμού που παρέχονται από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό στην περιοχή σας, παρακαλώ πηγαίνετε στο:

    www.redcross.org

  • Ψάχνετε τρόπους να υπηρετήσετε την κοινότητά σας; Το Όλοι για το καλό καθιστά απλό να βρούμε και να μοιρασθούμε εθελοντικές δραστηριότητες με τους φίλους και την οικογένεια. Εμπνευσμένο από την κλήση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να προσελκύσει περισσότερους Αμερικανούς σε υπηρέτηση, μία ομάδα ατόμων από τους τομείς της τεχνολογίας, του μάρκετινγκ και του δημοσίου ενώθηκαν για να φτιάξουν μία εφαρμογή ανοικτής πηγής που σας δίδει τη δυνατότητα να βρείτε και να μοιρασθείτε με άλλους εθελοντικές δραστηριότητες. Για να βρείτε ευκαιρίες υπηρετήσεως και εθελοντισμού στην περιοχή σας, παρακαλούμε πηγαίνετε στο:

    www.allforgood.org

Ο Ιησούς Χριστός έθεσε το τέλειο παράδειγμα της παροχής βοηθείας σε άλλους

Μετά τον μυστικό δείπνο Του εδώ επάνω στη γη, ο Ιησούς Χριστός κάθισε με τους μαθητές Του, γνωρίζοντας ότι η θνητή ζωή Του σύντομα θα αφαιρείτο. Γνώριζε ότι θα υπέφερε για τις αμαρτίες του κόσμου. Γνώριζε ότι ένας από τους αποστόλους Του θα Τον πρόδιδε στον όχλο ο οποίος θα Τον σταύρωνε. Μολονότι πρέπει να ένιωσε το βάρος όλων αυτών των βαριών σκέψεων, ο Ιησούς Χριστός γονάτισε ταπεινά και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του, προτού τους αφήσει. Ο Υιός του Θεού, ο οποίος είχε ζήσει μία τέλεια ζωή, είχε δύναμη να θεραπεύσει τον άρρωστο και να αναστήσει τον νεκρό και να μετατρέψει το νερό σε κρασί, εξετέλεσε αυτήν την απλή και ταπεινή πράξη υπηρετήσεως. Κανείς άλλος μεγαλύτερος ή αξιότερος αφοσίωσης δεν έζησε ποτέ, αλλά Εκείνος γονάτισε και καθάρισε τα πόδια των μαθητών Του. Ο Σωτήρας προσέφερε το τέλειο παράδειγμα υπηρετήσεως. Κάθε λεπτό της διακονίας Του εδώ επάνω στη γη δαπανήθηκε σε υπηρέτηση των συνανθρώπων Του.

Έδωσε τροφή στον πεινασμένο. Θεράπευσε τον άρρωστο. Ευλόγησε τα άτομα με ανάγκη. Υπηρέτησε διδάσκοντας. Ακόμη και ως δωδεκάχρονο αγόρι, ήταν «στα πράγματα του Πατέρα [Του]» (Κατά Λουκάν 2:49). Μπορεί να είναι πολύ πιεστικό να προσπαθούμε να ζήσουμε σύμφωνα με το τέλειο παράδειγμα υπηρέτησης του Χριστού, αλλά μπορούμε να θυμόμαστε ότι ακόμη και οι πιο μικρές πράξεις μας δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να γίνουμε σαν Εκείνον. Όταν επισκεπτόμαστε τον άρρωστο ή τον μονάχο, είμαστε σαν τον Ιησού. Όταν βοηθούμε τους γείτονές μας να φτιάξουν τη στέγη τους, όταν σερβίρουμε γεύμα σε κάποιον που το χρειάζεται, όταν δωρίζουμε για αρωγή σε καταστροφή, όταν συγχωρούμε όσους μας προσβάλλουν, υπηρετούμε όπως Εκείνος θα υπηρετούσε. Το να υπηρετούμε σαν τον Ιησού Χριστό έχει ένα εξαγνιστικό αποτέλεσμα επάνω μας. Μας βοηθά να καταλάβουμε την ιδέα ότι ο χρόνος, τα ταλέντα και τα υπάρχοντά μας δεν είναι απλώς δικά μας.

Υπηρέτηση στην Εκκλησία

Όλο το έργο που γίνεται όσον αφορά στη διεύθυνση τοπικών εκκλησιασμάτων της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών γίνεται εθελουσίως. Επίσκοποι και άλλοι ηγέτες έχουν ξεχωριστά επαγγέλματα και δεν λαμβάνουν πληρωμή για την υπηρέτησή τους στην Εκκλησία. Σε κάθε μέλος της Εκκλησίας δίδεται η ευκαιρία να υπηρετήσει εντός του εκκλησιάσματός του επίσης. Οι μορμόνοι (μέλη της Εκκλησίας) συνεισφέρουν, οργανώνοντας δραστηριότητες νέων ανδρών και γυναικών, διδάσκοντας μαθήματα του Σχολείου Κυριακής σε παιδιά και ενηλίκους, διευθύνοντας τη μουσική στην Εκκλησία, καθαρίζοντας την εκκλησία, δουλεύοντας στη βιβλιοθήκη και με πολλούς άλλους τρόπους. Εκτός του τοπικού εκκλησιάσματος, ορισμένοι καλούνται να εργασθούν σε ναούς, άλλοι να βοηθήσουν ανθρώπους να βρουν δουλειά, άλλοι να πάνε σε ιεραποστολές υπηρετήσεως και ούτω καθεξής. Τα μέλη «καλούνται» σε αυτούς τους τομείς υπηρετήσεως από τους τοπικούς τους ηγέτες, αλλά μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν ή όχι ή αν μπορούν να τους αποδεχθούν. Η υπηρέτηση στην Εκκλησία δεν γίνεται για αναγνώριση ή μόνον από ένα αίσθημα καθήκοντος, αλλά επίσης επειδή τα μέλη θέλουν να βελτιώσουν τους γύρω τους και να αποδώσουν μέρος από τον χρόνο και τα ταλέντα τους με τα οποία τους έχει ευλογήσει ο Κύριος.

Προσπάθειες της Εκκλησίας να βοηθήσει άτομα με ανάγκη

Εκτός από τις μικρές, προσωπικές πράξεις υπηρετήσεως, μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών δίδουν μεγάλη, οργανωμένη βοήθεια σε περιοχές σε ανάγκη. Η Εκκλησία έχει δωρίσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και υλική βοήθεια σε 167 διαφορετικές χώρες σε ανάγκη ανθρωπιστικής βοηθείας από τότε που άρχισε να κρατεί αρχεία το 1985. Έστειλε μέσω αερογέφυρας σκηνές, μουσαμάδες, πάνες και άλλες προμήθειες σε περιοχές της Χιλής που επλήγησαν από τον σεισμό τον Φεβρουάριο του 2010 και δύο αεροσκάφη με πάνω από 36.000 κιλά το καθένα με τρόφιμα και βοηθήματα άμεσης ανάγκης στην Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010. Η τοπική, εθνική και διεθνής οργάνωση της Εκκλησίας έχει τη δυνατότητα να συντονίζει προσπάθειες αρωγής, ούτως ώστε τα τρόφιμα, οι προμήθειες και οι εργάτες να μπορούν να φθάσουν, όταν τους χρειάζονται περισσότερο.

Μάθετε περισσότερα για τις ανθρωπιστικής βοηθείας προσπάθειές μας