ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Εκκλησία του Χριστού

Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού

Σε αντάλλαγμα του να ακολουθούμε την οδό του Ιησού Χριστού, Εκείνος μας υπόσχεται πολλά πράγματα, δύο εκ των οποίων είναι απαντήσεις στις προσευχές μας και ανάπαυση στην ψυχή μας. Όλοι μπορούμε να αναπαυθούμε λίγο. Όλοι αγωνιζόμαστε με κάτι. Σε όλους μας λέει: Αφήστε κάτω τα βάρη σας. Αφήστε με να μεταφέρω το φορτίο σας. Απομακρυνθείτε από το σκότος και ελάτε στο φως. Μας υπόσχεται επίσης ειρήνη. «Ειρήνη αφήνω σε σας, ειρήνη τη δική μου δίνω σε σας. . . . Ας μη ταράζεται η καρδιά σας ούτε να δειλιάζει» (Κατά Ιωάννην 14:27).

Ο δρόμος πίσω στον Επουράνιο Πατέρα μας και τον Υιό Του, Ιησού Χριστό, σκιαγραφείται στο αποκατεστημένο Ευαγγέλιο και διδάσκεται από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Αρχίζει με τη βάπτιση στο ποίμνιο του Χριστού και τη συμμετοχή στις ιερές διατάξεις Του και τη συντροφιά της Εκκλησίας Του. Το ταξίδι συνεχίζεται με ένα στοργικό εκκλησίασμα, σκοπός του οποίου είναι να υψώνει και να ανυψώνεται -- και τελικώς να σωθεί στη βασιλεία του Θεού.

Τα μέλη μας

Είναι δύσκολο να το φαντασθούμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Εκκλησία ιδρύθηκε το 1830 με ένα μικρό εκκλησίασμα μόνο λίγων μελών. Παρά τα όσα σκέπτονται μερικοί, σήμερα μόνον περίπου 14 τοις εκατό των μελών της ζουν στη Γιούτα και πάνω από το μισό ζουν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Η Εκκλησία έχει σχεδόν 30.000 εκκλησιάσματα και περισσότερους από 130 ναούς παγκοσμίως. Τυπώνει μηνιαίως περιοδικά σε 50 γλώσσες και έχει εκδώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα του Βιβλίου του Μόρμον σε περισσότερες από 93 γλώσσες. Με περισσοτέρους από 50.000 ιεραποστόλους σε 162 χώρες, ο αριθμός των μελών της Εκκλησίας συνεχίζει να αυξάνεται. Συγκεντρωνόμαστε σε τοπικά εκκλησιάσματα που λέγονται τομείς ή κλάδοι κάθε Κυριακή για να λατρεύσουμε και να μάθουμε. Ο επίσκοπος ή ο πρόεδρος κλάδου προσφέρει εθελουσίως πολλές ώρες κάθε εβδομάδα για να ηγείται του εκκλησιάσματός του, κάτι για το οποίο δεν λαμβάνει πληρωμή.

Γνωρίστε τους ανθρώπους μας

Υπηρέτηση στην Εκκλησία

Ας πούμε ότι η γειτόνισσά μας αρρωσταίνει βαριά. Προσεύχεται ενθέρμως να την βοηθήσει ο Θεός να αναρρώσει, να της δώσει γαλήνη και να την βοηθήσει να φροντίσει τα παιδιά της. Ο Θεός ακούει τις προσευχές της και στέλνει έναν από εμάς να βοηθήσει. Αν ενωτισθούμε τις προτροπές Του, θα μάθουμε ότι εκείνη χρειάζεται μία επίσκεψη, βοήθεια με τα παιδιά της και πιθανόν ένα ζεστό γεύμα. Όταν υπηρετούμε ο ένας τον άλλον, υπηρετούμε τον Θεό. Υπηρετούμε επίσης εθελουσίως μέσα στο εκκλησίασμά μας, κάνοντας πράγματα όπως διδασκαλία στο σχολείο Κυριακής, να εργαζόμαστε με τους νέους, να οργανώνουμε σχέδια υπηρετήσεως και να φροντίζουμε το κτήριο της εκκλησίας.

Ευλογίες των Ναών

Γιατί οι μορμόνοι οικοδομούν ναούς 03:14

Ποια μεγαλύτερη γαλήνη θα μπορούσατε να έχετε από το να γνωρίζετε ότι μπορείτε να ζήσετε με την οικογένειά σας, αφού πεθάνετε; Ο κεντρικός σκοπός των περισσοτέρων από 130 αγίων ναών μας είναι να ενώνει οικογένειες για όλη την αιωνιότητα. Όταν ένας άνδρας και μία γυναίκα παντρεύονται σε έναν ναό, ο γάμος τους δεν θα λήξει κατά τον θάνατο, αλλά μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Επίσης, στον ναό τα μέλη μπορούν να τελέσουν σημαντικές διατάξεις για μέλη της οικογενείας που έχουν πεθάνει χωρίς να έχουν την ευκαιρία να βαπτισθούν στην Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν ακόμη να δεχθούν το Σχέδιο σωτηρίας του Θεού, ακόμη και αφού πεθάνουν. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν τον ωραία διαμορφωμένο χώρο σε οποιονδήποτε από τους ναούς μας. Μπορούν επίσης να παρευρεθούν σε θυρανοίξια πριν από την αφιέρωση ενός ναού για το άγιο έργο του, ύστερα από το οποίο μόνον άξιοι μορμόνοι μπορούν να εισέλθουν.

Ένας λαός της διαθήκης

Η διαθήκη είναι μια επίσημη συμφωνία ανάμεσα στον Θεό και στα παιδιά Του. Συνάπτοντας ιερές υποσχέσεις να τηρούμε τις εντολές του Θεού, γινόμαστε λαός της διαθήκης. Ο Κύριος δίδαξε: «Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου» (Κατά Ιωάννην 14:15). Μας αγαπά, βοηθώντας μας να επιστρέψουμε σε Εκείνον. Για να επικυρώσουμε διαθήκες, συμμετέχουμε σε μία ιερή τελετή που λέγεται διάταξη και η οποία διεξάγεται από κάποιον που έχει την εξουσία από τον Θεό.

Jesus is baptised by JohnΗ πρώτη εκ των οποίων είναι η βάπτιση. Η βάπτιση ανοίγει την πύλη, αρχίζοντας τον δρόμο που θα μας πάει πίσω στην παρουσία Του. Η διαθήκη αυτή είναι η δέσμευση που συνάπτουμε να ακολουθούμε τον Ιησού Χριστό σε όλη μας τη ζωή. Συμβολίζει το τέλος της παλαιάς ζωής μας και την αρχή μιας νέας ζωής ως μαθητών του Χριστού. Καθώς συνεχίζουμε κατά μήκος του δρόμου πίσω στον Θεό, υπάρχουν άλλες διαθήκες που δεχόμαστε και άλλες διατάξεις που λαμβάνουμε. Άξιοι άνδρες μπορούν να χειροτονηθούν στην ιεροσύνη. Στους ναούς μας, μία από τις πιο σημαντικές διαθήκες που συνάπτουμε είναι στη διάταξη του ναού που ενώνει έναν άνδρα και μία γυναίκα μαζί για την αιωνιότητα. Τα παιδιά τους μπορούν εν συνεχεία να αποτελέσουν μέρος της αιώνιας οικογένειάς τους.

Μάθετε περισσότερα για τις εντολές του Θεού

Μελέτη των γραφών

Είναι δύσκολο να φαντασθούμε ότι κάτι το οποίο γράφηκε περισσότερα από χίλια χρόνια πριν θα μπορούσε να μας βοηθήσει τώρα. Όμως εφόσον η σοφία του Θεού είναι διαχρονική, μπορούμε να διαβάζουμε τις γραφές και να εφαρμόζουμε τα μαθήματά τους σήμερα. Είναι οδηγοί που μας βοηθούν να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες αυτής της ζωής. Είναι επίσης τα πιο ενθαρρυντικά γραπτά που εγράφησαν ποτέ, προσφέροντας ελπίδα και παρηγοριά σε κάθε κατάσταση. Ο Θεός μάς ζητεί να μελετούμε τις γραφές Του, ώστε να γνωρίζουμε το θέλημά Του. Αναγνωρίζουμε τα ακόλουθα βιβλία ως γραφές: η Βίβλος του Βασιλέως Ιακώβου, το Βιβλίο του Μόρμον, το Διδαχή και Διαθήκες και το Πολύτιμο Μαργαριτάρι.

Περισσότερα για το Βιβλίο του Μόρμον και τη Βίβλο

Προσευχόμενοι συχνά

Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Είτε γονατίζουμε, καθόμαστε ή είμαστε όρθιοι, προσευχόμαστε δυνατά είτε σιωπηλώς, ή προσευχόμαστε σε ομάδες ή μόνοι μας, ο Θεός θα ακούσει και θα μας απαντήσει. Η προσευχή είναι τόσο εύκολη και τόσο απλή, που ενδεχομένως να μην εκτιμούμε τι προνόμιο είναι. Είναι μία άμεση γραμμή επικοινωνίας με τον Επουράνιο Πατέρα μας, ο οποίος θέλει να μας βοηθήσει με όλα τα προβλήματα και τις ερωτήσεις μας. Μολονότι μπορεί να μην απαντά πάντοτε αμέσως ή με έναν τρόπο που εμείς αναμένουμε, πιστεύουμε τις γραφές, όταν λένε: «Ζητάτε, και θα σας δοθεί· ψάχνετε, και θα βρείτε· κρούετε, και θα σας ανοιχτεί» (Κατά Ματθαίον 7:7).

Υποστηρίζοντας τους ηγέτες μας

Οι μορμόνοι είναι μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και έχουν δεσμευθεί να τιμούν και να ακολουθούν το θέλημα του Θεού, το οποίο έρχεται μέσω του Προφήτη και των Αποστόλων Του. Αυτό σημαίνει ότι ενωτιζόμαστε με προσευχή τα λόγια τους, τους υποστηρίζουμε και προσευχόμαστε για την ευημερία τους. Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, υπηρετούν ιεραποστολές, κατέχουν ηγετικές θέσεις, κάθονται σε συμβούλια ηγεσίας και διδάσκουν τακτικώς και προσεύχονται σε συγκεντρώσεις λατρείας του εκκλησιάσματος. Οι γυναίκες διευθύνουν διάφορες παγκόσμιες οργανώσεις εντός της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της Ανακουφιστικής Εταιρείας, της μεγαλύτερης γυναικείας οργανώσεως στον κόσμο, της οργανώσεως των Νέων Γυναικών, που υπηρετεί νέες γυναίκες 12 έως 18 ετών, και της οργανώσεως της Προκαταρκτικής, που διδάσκει παιδιά από 18 μηνών έως 12 ετών. Οι ευκαιρίες για υπηρέτηση είναι σχεδόν ατελείωτες και συνεργαζόμενοι οι γυναίκες και οι άνδρες της Εκκλησίας, προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κλήση του Σωτήρος ο οποίος ζήτησε από τους μαθητές Του να ποιμάνουν τα πρόβατά Του (Κατά Ιωάννην 21:16-17).

Να είμαστε προετοιμασμένοι

Σχεδόν εβδομαδιαίως φαίνεται ότι μαθαίνουμε για μία νέα καταστροφή που συμβαίνει κάπου στον κόσμο. Όμως καταστροφές μπορούν επίσης να συμβούν ιδιωτικώς στο σπίτι μας. Συμφορές, όπως η απώλεια της δουλειάς, ένα συντριπτικό χρέος, ένας σοβαρός τραυματισμός, μια υποθήκη που δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουμε και ούτω καθεξής. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όσο το δυνατόν μπορούμε για τέτοιες δυσκολίες. Παραδείγματος χάριν, μας έχουν συμβουλεύσει να έχουμε επαρκή προμήθεια τροφίμων, πόσιμου νερού και οικονομικά αποθέματα.

Ανθρωπιστική βοήθεια και Υπηρεσίες Πρόνοιας

Όταν σεισμοί και πλημμύρες κάνουν καταστροφές σε όλον τον κόσμο, η Εκκλησία είναι σχεδόν πάντοτε εκεί προσφέροντας βοήθεια η οποία παρέχεται από τα μέλη της. Δεν κάνουμε διακρίσεις βάσει θρησκευτικής εγγύτητος, εθνότητος ή εθνικότητος. Η αρωγή φθάνει σε 147 χώρες και αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Είναι όλα μέρος του σχεδίου του Θεού να φέρουμε τα βάρη ο ένας του άλλου και να είμαστε τα χέρια Του επάνω στη γη. Το πρόγραμμα πρόνοιας της Εκκλησίας βοηθά επίσης ανθρώπους με ανάγκη στη γειτονιά μας, προσφέροντας παροδική βοήθεια σε μορφή τροφής, ρουχισμού και σε αναζήτηση απασχολήσεως. Δίδεται στους αποδέκτες η ευκαιρία να εργασθούν, ει δυνατόν, σε αντάλλαγμα γι’ αυτήν τη βοήθεια.

Δέκατα και προσφορές νηστείας

Ο Κύριος μάς έχει συμβουλεύσει να πληρώνουμε ένα δέκατο από το εισόδημά μας ως δέκατο για να χρησιμοποιηθεί για την Εκκλησία Του εδώ επάνω στη γη. Δεν υπάρχει έμμισθο ιερατείο στην Εκκλησία. Σε αυτούς που πληρώνουν δέκατα, ο Θεός έχει υποσχεθεί μεγάλες ευλογίες. Η πληρωμή δεκάτων είναι επίσης ένας τρόπος για να δείξουμε ότι τα υλικά αγαθά και η συσσώρευση πλούτου δεν είναι οι υπέρτατοι στόχοι της υπάρξεώς μας. Τα δέκατα δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, προτού γεννηθεί ο Χριστός (βλέπε Μαλαχίας 3:8-10). Μία φορά τον μήνα απέχουμε από το φαγητό και το ποτό για δύο διαδοχικά γεύματα και δίδουμε προσφορά νηστείας τουλάχιστον ίση με την αξία των δύο γευμάτων. Οι επίσκοποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δωρεά για να φροντίσουν όσους είναι σε ανάγκη στην περιοχή τους, τοπικώς.

Διακηρύττοντας τον λόγο Του

Αυτό κάνουν οι περισσότεροι από 50.000 πλήρους απασχολήσεως ιεραπόστολοί μας. Πιθανόν να τους έχετε δει στους δρόμους της πόλης σας. Μπορείτε να τους διακρίνετε, εφόσον ταξιδεύουν ανά ζεύγη, φορούν σκουρόχρωμα κοστούμια ή φορέματα και φορούν αναγνωριστικά ταμπελάκια. Οι περισσότεροι είναι νέοι κάτω των 25 ετών, αλλά πολλοί είναι συνταξιούχοι ηλικιωμένοι που επιλέγουν να υπηρετήσουν επίσης. Η δέσμευση και η αφοσίωσή τους είναι εντυπωσιακές, όταν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι οι περισσότεροι υπηρετούν από 18 έως 24 μήνες και χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου την ιεραποστολή τους εκτός από τη μετακίνηση από και προς το πεδίο εργασίας τους. «Αυτά ήταν τα καλύτερα δύο χρόνια της ζωής μου!» είναι κάτι που λέγεται κατά γενικό κανόνα από επιστρέψαντες ιεραποστόλους.

Διαδίδουμε επίσης και διδάσκουμε τον λόγο του Χριστού κατ’ οίκον, στις γειτονιές μας και στα εκκλησιάσματά μας. Όλοι οι μορμόνοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων, δίνουν ομιλίες περί του Ευαγγελίου από τον άμβωνα στην Εκκλησία μας. Διδάσκουμε μαθήματα του Ευαγγελίου στην Προκαταρκτική (την οργάνωση των παιδιών), στους Νέους Άνδρες και στις Νέες Γυναίκες (τους νέους μας).

Διδάσκουμε μαθήματα του Ευαγγελίου στην Προκαταρκτική (την οργάνωση των παιδιών), στους Νέους Άνδρες και στις Νέες Γυναίκες (τις οργανώσεις μας των νέων), στην Ανακουφιστική Εταιρεία (για ενήλικες γυναίκες) και στην Ιεροσύνη (για άνδρες). Διδάσκουμε μαθήματα θρησκευτικής εκπαιδεύσεως κατά την εβδομάδα σε εφήβους και σε μέλη ηλικίας κολλεγίου. Η διάδοση του μηνύματος του Θεού με τα λόγια και τις πράξεις μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Συναντήστε μορμόνους ιεραποστόλους στην περιοχή σας

Βοηθώντας τον πλησίον μας

Διακηρύττουμε τον λόγο του Θεού, όταν κάνουμε το έργο Του. Αυτό σημαίνει διεύρυνση της προσέγγισής μας εκτός ορίων των εκκλησιασμάτων μας. Σημαίνει πράγματα όπως υπηρέτηση στην κοινότητα και παροχή βοήθειας στους φτωχούς και τους έχοντας ανάγκη. Ο Χριστός είπε:

«Καθόσον αυτό το κάνατε σε έναν από τούτους τους ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα» (Κατά Ματθαίον 25:40).

Οι πρώτοι μορμόνοι υπέστησαν πολλή καταδίωξη εξαιτίας μίας αντιληπτής εμπορικής, πολιτικής και θρησκευτικής απειλής στους γείτονές τους. Ακόμη και σήμερα ορισμένοι απολαμβάνουν να μας λοιδορούν ευγενικά λόγω κάποιων από τα πιστεύω μας που δεν είναι πολύ κοινά, όπως η αποχή από το αλκοόλ, το να παραμένουμε αγνοί πριν από τον γάμο και να φορούμε σεμνά ρούχα. Οι ηγέτες της Εκκλησίας μας μάς ενθαρρύνουν πάντοτε να φέρνουμε άλλους στο ποίμνιο, να σεβόμαστε και να θαυμάζουμε τις θρησκείες του κόσμου και μας προειδοποιούν να μην ενεργούμε φαρισαϊκά.

Οικογενειακή ιστορία

Συχνά μας ρωτούν: «Γιατί το έντονο ενδιαφέρον στην οικογενειακή ιστορία;» Είναι επειδή πιστεύουμε ότι οι ανώτατες ευλογίες των ναών μας είναι οι τελετές που ενώνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε αιώνιες οικογενειακές σχέσεις. Θέλουμε όλοι να έχουν την ευκαιρία να τις απολαύσουν --ακόμη και οι πρόγονοί μας που έχουν ήδη πεθάνει-- και γι’ αυτό τελούμε αυτές τις ιεροτελεστίες του ναού και άλλοι για αυτούς ως αντιπρόσωποι. Όσοι έχουν πεθάνει, έχουν τότε την ευκαιρία να τις αποδεχθούν ή να τις απορρίψουν στον κόσμο των πνευμάτων. Συνεπώς, η γενεαλογική έρευνα ή η έρευνα οικογενειακής ιστορίας είναι ο ουσιώδης πρόδρομος του έργου στον ναό για τους αποθανόντες.

Αναγνωρίζοντας ότι εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο έχουν τους δικούς τους λόγους να ενδιαφέρονται για την οικογενειακή ιστορία, κάνουμε τις συλλογές μας από αρχεία σε μικροταινίες και σε ψηφιακή μορφή, δωρεάν διαθέσιμα σε όλους. Στην πραγματικότητα, η Βιβλιοθήκη Οικογενειακής Ιστορίας στη Σωλτ Λέηκ Σίτυ της Γιούτας είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη γενεαλογικού υλικού στον κόσμο και παρέχει πρόσβαση σε πολλές συλλογές αρχείων με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ονόματα αποθανόντων. Λειτουργούμε επίσης μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες γενεαλογικού ενδιαφέροντος διαδικτυακά χωρίς χρέωση στο www.familysearch.org. Ο ιστότοπος περιέχει ένα δισεκατομμύριο ονόματα από πάνω από 110 χώρες και επικράτειες και περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα αρχεία, την απογραφή πληθυσμού του 1880 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την καναδική απογραφή του 1881, τη βρετανική απογραφή του 1881, τη βάση δεδομένων της νήσου Έλλις και τα αρχεία της Τραπέζης Φρήντμαν.

Γιατί είναι σημαντική η οικογενειακή ιστορία;