ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Οι εντολές του
Θεού

Θεία καθοδήγηση

Θυμάστε πώς οι γονείς μας μάς δίδασκαν κανόνες, όταν ήμαστε μικροί; Κανόνες όπως να μην παίζουμε στον δρόμο ή να μην παίζουμε με τα σπίρτα. Θυμάστε πώς ενίοτε οι κανόνες φαίνονταν σαν ένα φορτίο, σαν να τους είχαν επινοήσει οι γονείς μας για να μας αποτρέπουν από το να κάνουμε πράγματα που πραγματικά θέλαμε να κάνουμε -- τα πράγματα που νομίζαμε ότι θα μας έκαναν ευτυχισμένους; Καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι κανόνες, πόσο σοβαρά θα μπορούσαμε να είχαμε τραυματιστεί ή ακόμη και σκοτωθεί, αν δεν είχαμε υπακούσει.

Σαν τους γονείς μας μεγαλώνοντας, ο Θεός μάς δίνει εντολές για να μας βοηθήσει να είμαστε εστιασμένοι σε αυτό που είναι πολύ σημαντικό και πώς να παραμείνουμε ασφαλείς. Όλη η καθοδήγησή Του σκοπό έχει να μας κρατά ασφαλείς, να μας βοηθήσει να παραμείνουμε κοντά σε Αυτόν και, στο τέλος, να μας δώσει περισσότερη ελευθερία και ευδαιμονία.

Η λέξη «εντολή» μπορεί να μας κάνει να σκεφθούμε τις Δέκα Εντολές --έναν κατάλογο με «ΜΗ»-- όπου ο Θεός δεν μας λέει μόνον τι δεν θα πρέπει να κάνουμε, αλλά μας λέει επίσης τι θα πρέπει να κάνουμε. Η μεγαλύτερη ελπίδα Του είναι για την αιώνια ευδαιμονία μας, ούτως ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι εντολές Του δεν αποτελούν περιοριστικούς κανόνες, αλλά αποτελούν θεία καθοδήγηση που σκοπό έχει να μας προστατεύσει από το κακό και να μας οδηγήσει σε καλύτερους τρόπους ζωής.

Οι δύο μεγάλες εντολές

Η υπακοή μας στις εντολές του Θεού προέρχεται από την επιθυμία μας να δείχνουμε την αγάπη μας για Εκείνον, για τους συνανθρώπους μας και για τον εαυτό μας. Ενώ ο Ιησούς Χριστός ήταν επάνω στη γη, ένας άνδρας τον ρώτησε: «Ποια εντολή είναι μεγάλη μέσα στον νόμο;» Ο Ιησούς αποκρίθηκε:

Ο Ιησούς Χριστός μάς διδάσκει σε αυτές τις λίγες γραμμές ότι θεμέλιο όλων αυτών των πρέπει και δεν πρέπει αποτελεί η εστίαση στο να αγαπούμε τον Θεό και να αγαπούμε τους ανθρώπους γύρω μας. Καθώς σκεπτόμαστε τις εντολές που απαριθμούνται κατωτέρω, μας βοηθά να συλλογισθούμε πώς καθεμία από αυτές έχει σχέση με αυτές τις δύο θεμελιώδεις εντολές.

Να προσεύχεσθε συχνά

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσευχηθεί, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Είτε γονατίζουμε, καθόμαστε ή είμαστε όρθιοι, προσευχόμαστε δυνατά είτε σιωπηλώς, ή προσευχόμαστε σε ομάδες ή μόνοι μας, ο Θεός θα ακούσει και θα μας απαντήσει. Η προσευχή είναι τόσο εύκολη και τόσο απλή, που ενδεχομένως να μην εκτιμούμε τι προνόμιο είναι. Είναι μία άμεση γραμμή επικοινωνίας με τον Επουράνιο Πατέρα μας, ο οποίος θέλει να μας βοηθήσει με όλα τα προβλήματα και τις ερωτήσεις μας. Μολονότι μπορεί να μην απαντά πάντοτε αμέσως ή με έναν τρόπο που εμείς αναμένουμε, πιστεύουμε τις γραφές, όταν λένε: «Ζητάτε, και θα σας δοθεί· ψάχνετε, και θα βρείτε· κρούετε, και θα σας ανοιχτεί» (Κατά Ματθαίον 7:7).

Έχουμε προσταχθεί να προσευχόμαστε συχνά, επειδή όσο περισσότερο μιλούμε με τον Θεό τόσο περισσότερο ανοικτοί θα είμαστε στην καθοδήγησή Του μέσω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς οι ευλογίες από την εντολή ξεπερνούν σε σπουδαιότητα την προσπάθεια που απαιτούν.

Να μελετάτε τις γραφές

Οι περισσότερες γραφές εγράφησαν πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να φαντασθούμε πώς το διάβασμα αυτών μπορεί να μας βοηθήσει εδώ και τώρα. Όμως εφόσον η σοφία του Θεού είναι διαχρονική, μπορούμε να διαβάζουμε τις γραφές και να εφαρμόζουμε τα μαθήματά τους στη δική μας ζωή. Ίσως πάρουμε προαγωγή στη δουλειά για την οποία είμαστε ενθουσιασμένοι, αλλά και αγχωμένοι ότι δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε όσα ζητούνται. Αυτό ενδεχομένως να φαίνεται σαν μία αμιγώς κοσμική ανησυχία --κάτι για το οποίο δεν θα μπορούσαμε να βρούμε βοήθεια στις γραφές-- αλλά η αφήγηση για τον Θεό που καλεί τον Ενώχ να προφητεύσει θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας. Αφού του ζήτησε ο Θεός να προστάξει τους ανόμους γύρω του να μετανοήσουν, ο Ενώχ ταπεινά ρωτά: «Πώς γίνεται και βρήκα εύνοια στα μάτια σου, ενώ είμαι απλώς ένα αγόρι… γιατί είμαι βραδύγλωσσος. Είμαι λοιπόν δούλος σου;» Ο Κύριος καθησυχάζει τον Ενώχ, λέγοντας: Μωυσή 6:31-32

Ο Ενώχ κάνει αυτό που προστάζει ο Κύριος και γίνεται εύγλωττος προφήτης, βοηθώντας τον λαό του να αλλάξει την καρδιά του. Η δοκιμασία του μάς διδάσκει ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την ικανότητα να κάνουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε, εφόσον χρησιμοποιούμε την πίστη μας σε Εκείνον.

Η εντολή να μελετούμε τις γραφές είναι κατά πολύ σαν την εντολή να προσευχόμαστε συχνά. Ο Θεός θέλει να διαβάζουμε τα λόγια Του, επειδή μας βοηθούν να γνωρίζουμε το θέλημά Του και το να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού είναι πάντοτε προς όφελός μας. Οι γραφές περιέχουν όσα έχει αποκαλύψει ο Θεός στα τέκνα Του μέσω προφητών.

Να τηρείτε την Ημέρα του Κυρίου αγία

Αυτήν την εποχή, η Κυριακή έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σαν οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Πολλοί από εμάς πρέπει να εργαζόμαστε και ύστερα προσπαθούμε να κάνουμε όλα τα άλλα που δεν κάναμε το Σάββατο. Φαίνεται σαν να υπάρχει η αίσθηση ότι το σαββατοκύριακο είναι πιο πολυάσχολο από την υπόλοιπη εβδομάδα. Αλλά η Κυριακή ή η Ημέρα του Κυρίου είναι καιρός για να λατρεύουμε τον Θεό και να μας δώσει ανάπαυση από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Αφού δημιούργησε τη γη σε έξι ημέρες, ο Θεός έβαλε στην άκρη την έβδομη ως ημέρα αναπαύσεως και αναμνήσεως. Την Κυριακή μπορούμε να περνούμε χρόνο με φίλους και την οικογένεια, να επισκεπτόμαστε στους ασθενείς ή τους μοναχικούς, να περνούμε επιπλέον χρόνο μελετώντας τις γραφές και να πηγαίνουμε στην Εκκλησία. Στην Εκκλησία τραγουδούμε, προσευχόμαστε και συζητούμε το Ευαγγέλιο με τα άλλα μέλη του εκκλησιάσματος και επίσης μεταλαμβάνουμε σε ανάμνηση του Σωτήρος. Στην Εκκλησία οι μορμόνοι συμμετέχουν στη μετάληψη, τρώγοντας ψωμί και πίνοντας νερό που προετοιμάσθηκε για να συμβολίζει το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού. Μπορούμε να αφιερώσουμε αυτόν τον χρόνο για να στοχασθούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει ο Ιησούς Χριστός και να σκεφθούμε πώς μπορούμε να τηρούμε καλύτερα τις διαθήκες που έχουμε συνάψει μαζί Του.

Εκτός από το γεγονός ότι μας προσφέρει ανάπαυση από το άγχος της εβδομάδας εργασίας, η τήρηση της Ημέρας του Κυρίου αγίας δείχνει σεβασμό για τον Θεό και μας υπενθυμίζει να επιβραδύνουμε τον ρυθμό της πολυάσχολης ζωής μας, προκειμένου να δώσουμε ευχαριστίες στον Δημιουργό μας. Η Κυριακή είναι μία ημέρα να προσδοκούμε, μία ημέρα κατά την οποία απολαμβάνουμε τα πράγματα που έχουν πραγματική σημασία.

Βάπτιση και επικύρωση

Ένας από τους σκοπούς του βαπτίσματος είναι να ξεπλύνει με τρόπο συμβολικό τις αμαρτίες μας, αλλά ακόμη και ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος έζησε μία τέλεια ζωή, βαπτίσθηκε. Ο Ιησούς βαπτίσθηκε, διότι αποτελεί εντολή και ήθελε να παράσχει το τέλειο παράδειγμα υπακοής στη θεία καθοδήγηση του Επουράνιου Πατέρα.

Οι διατάξεις του βαπτίσματος και της επικύρωσης είναι ο τρόπος για εμάς να δείξουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε επάνω μας το όνομα του Ιησού Χριστού, το οποίο σημαίνει να γίνουμε χριστιανοί και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να ζούμε πάντοτε έτσι. Πρώτον, βαπτιζόμαστε με το να χαμηλώσουμε κάτω από το νερό και να σηκωθούμε ξανά επάνω από ένα άτομο που έχει εξουσία από τον Θεό να το κάνει. Η πράξη αυτή συμβολίζει τον θάνατο, την ταφή και την ανάσταση του Ιησού Χριστού και επίσης αντιπροσωπεύει το τέλος της παλαιάς ζωής μας και την αρχή μίας καινούργιας ζωής ως μαθητές Του. Αφού βαπτισθούμε, ένα άτομο με εξουσία θέτει τα χέρια του επάνω στο κεφάλι μας, μας δίνει το δικαίωμα να λάβουμε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος και μας επικυρώνει μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Ακολουθήστε τον προφήτη

Έχετε ακούσει ποτέ ένα άτομο να λέει τη μία πλευρά μιας ιστορίας, κατόπιν ακούσατε ένα άλλο άτομο να λέει την αντίθετη πλευρά και οι δύο εκδοχές να ακούγονται αληθινές; Με τόσους πολλούς ανθρώπους και γνώμες να συναγωνίζονται την προσοχή μας, πώς αποφασίζουμε τι να πιστέψουμε; Για να μας βοηθήσει να γνωρίζουμε το θέλημά Του --να μας βοηθήσει να βρούμε τι είναι αληθινό-- ο Θεός καλεί προφήτες και αποστόλους να ενεργούν ως αντιπρόσωποί Του. Ο προφήτης είναι ένας πιστός, χρηστός άνδρας επιλεγμένος από τον Θεό να μιλά για Εκείνον επί γης. Οι απόστολοι είναι προφήτες επιλεγμένοι από τον Θεό να είναι ειδικοί μάρτυρες του Ιησού Χριστού και της θειότητάς Του. Προκειμένου να μιλούν για τον Θεό, οι προφήτες και οι απόστολοι πρέπει να έχουν την ιεροσύνη ή θεία εξουσία, η οποία απαιτείται για μία τέτοια ιερή ευθύνη.

Ο Θεός έχει καλέσει προφήτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Στη Βίβλο διαβάζουμε για προφήτες όπως ο Αδάμ, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο Παύλος και πολλοί άλλοι. Πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει καλέσει επίσης προφήτες να μας οδηγούν σήμερα. Ο Τζόζεφ Σμιθ ήταν ο πρώτος προφήτης που εκλήθη στην τρέχουσα θεϊκή νομή ή γενεά της Εκκλησίας και υπάρχει προφήτης επάνω στη γη από τότε. Ο κεκλημένος άνδρας να μιλά για τον Θεό και να ηγείται της εκκλησίας Του σήμερα ονομάζεται Russell M. Nelson.

Ζητώντας από μας να ακολουθούμε τους προφήτες, ο Θεός πραγματικά μας ζητεί να παραμένουμε κοντά σε Εκείνον, όπως ακριβώς όταν μας ζητεί να προσευχόμαστε συχνά και να διαβάζουμε τις γραφές. Το να ενωτιζόμαστε τους προφήτες μάς βοηθά να μάθουμε ή να μάθουμε εκ νέου τι χρειάζεται να κάνουμε για να δεχθούμε την εξιλέωση του Ιησού Χριστού και να γίνουμε άξιοι όλων των ευλογιών που θέλει να μας δώσει ο Θεός. Ο Θεός υπόσχεται ότι όσοι ακολουθούν τους προφήτες, είναι «κληρονόμοι τής βασιλείας τού Θεού» (Μωσία 15:11).

Να υπακούτε στις Δέκα Εντολές

Αφού οδήγησε ο Μωυσής τα τέκνα του Ισραήλ έξω από την αιχμαλωσία, πήγε στην κορυφή του Όρους Σινά και μίλησε με τον Θεό. Όταν κατέβηκε από το βουνό ο Μωυσής, είχε Δέκα Εντολές εγχαραγμένες σε πέτρινα πλακίδια που του είχε αποκαλύψει ο Κύριος. Ακολουθούμε αυτές τις εντολές σήμερα, χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Να ζείτε σύμφωνα με τον νόμο της αγνότητος

Η δύναμη της αναπαραγωγής αποτελεί ιερό μέρος του σχεδίου του Θεού. Αποτελεί έκφραση αγάπης και επιτρέπει στους συζύγους να δημιουργήσουν ζωή. Ο Θεός έχει προστάξει να υπάρχει η ιερά αυτή δύναμη και το προνόμιο της σεξουαλικής σχέσης μόνον ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα που έχουν νυμφευθεί νομίμως. Αυτή η εντολή αποκαλείται νόμος αγνότητος. Απαιτεί αυστηρή αποχή από το σεξ πριν από τον γάμο και πλήρη πίστη και αφοσίωση στον/στη σύζυγο μετά τον γάμο. Ο Θεός αναμένει από εμάς να τηρούμε τις σκέψεις μας καθαρές και να είμαστε σεμνοί στην ένδυση, τον λόγο και τις πράξεις μας (Κατά Ματθαίον 5:27–28).  Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να βλέπουμε πορνογραφία και να συμμετάσχουμε σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Καταλαβαίνουμε ότι οι αρχές του νόμου της αγνότητας ξεχωρίζουν την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και μπορεί να ακούγονται αυστηρές προς τον υπόλοιπο κόσμο, όμως μεγάλες ευλογίες γαλήνης, αυτοσεβασμού και αυτοελέγχου προέρχονται από την υπακοή αυτής της εντολής.

Να υπακούτε τον Λόγο Σοφίας

Τα πράγματα που κάνουμε και αυτά που δεν καταναλώνουμε είναι μερικές από τις πιο ορατές φανερώσεις της πίστης μας και προέρχονται από το πιστεύω μας ότι το σώμα μας είναι πολύτιμο δώρο από τον Θεό. Πιστεύουμε ότι μας έχει δώσει καθοδήγηση για το πώς να το φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Απεκάλυψε έναν νόμο περί υγείας, ο οποίος ονομάζεται Λόγος Σοφίας, στον Τζόζεφ Σμιθ το 1833. Ο Λόγος Σοφίας απαγορεύει να πίνουμε αλκοόλ, καφέ και τσάι και τη χρήση καπνού. Επίσης υποδηλοί να μη χρησιμοποιούμε παράνομα φάρμακα ή να κάνουμε κατάχρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο Λόγος Σοφίας μάς παροτρύνει επίσης να τρώμε πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι της εποχής, πολλά δημητριακά και μέτρια ποσότητα κρέατος. Μας υπενθυμίζει να τρώμε αυτά «με σύνεση και με δοξολογία» (Διδαχή και Διαθήκες 89:11). Εκτός από αυτήν τη σαφή καθοδήγηση, η Εκκλησία μάς διδάσκει γενικώς να διάγουμε υγιή ζωή, με το να κοιμόμαστε αρκετά, να ασκούμαστε τακτικώς και να αποφεύγουμε ακραίες διατροφές. Ο Λόγος Σοφίας μάς δείχνει ότι ο Θεός ανησυχεί για τη σωματική καθώς και την πνευματική υγεία μας. Αποθαρρύνοντας τη χρήση των πραγμάτων που μπορούν να διαμορφώσουν συνήθειες, τονίζει πόσο σημαντική είναι η ελεύθερη βούλησή μας. Όταν είμαστε εθισμένοι σε κάτι σαν το κάπνισμα ή το πιοτό --και αυτό ισχύει επίσης για οποιαδήποτε άλλη εθιστική συμπεριφορά-- υποτασσόμαστε σε αυτό. Έχουμε μειωμένη ικανότητα να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και να ελέγξουμε τη δική μας ζωή.

Εφόσον ο σκοπός της έλευσής μας στη γη είναι να μάθουμε και να μεγαλώσουμε, λαμβάνοντας τις δικές μας αποφάσεις, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Θεός θα μας ζητούσε να παραμείνουμε μακριά από πράγματα που εμποδίζουν την ελεύθερη βούλησή μας. Όταν τηρούμε τον Λόγο Σοφίας, ο Θεός όχι μόνο μας υπόσχεται καλύτερη υγεία, αλλά επίσης «σοφία και μεγάλους θησαυρούς γνώσεων» (Διδαχή και Διαθήκες 89:19). Το να ζούμε τον Λόγο Σοφίας είναι το κλειδί για να μας βοηθήσει να λάβουμε την καθοδήγηση του Πνεύματος του Θεού.

Να τηρείτε το νόμο των δεκάτων

Το να δίνουμε πίσω ένα μέρος από αυτά με τα οποία μας έχει ευλογήσει ο Κύριος, μας επιτρέπει να συνεισφέρουμε στο έργο Του επάνω στη γη. Το να πληρώνουμε δέκατα σημαίνει να δίνουμε ένα δέκατο από το εισόδημά μας στην Εκκλησία για να χρησιμοποιηθεί για το έργο του Θεού εδώ επάνω στη γη. Ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι ακούγεται σαν μια δυσχέρεια, αλλά δεν είναι -- είναι μια ευλογία. Από τα αρχαία χρόνια, ο Θεός έχει ζητήσει από τον λαό του να τηρεί τον νόμο των δεκάτων.

Δέκα τοις εκατό από το εισόδημά μας μπορεί να ακούγεται πολύ, ειδικώς σε πολλούς από εμάς που ήδη αισθανόμαστε σαν να μην έχουμε σχεδόν χρήματα να ζήσουμε. Όμως αν τηρούμε τον νόμο των δεκάτων, ο Θεός υπόσχεται να «ανοίξ[ει] τους καταρράκτες τού ουρανού, και [να] εκχέ[ει] την ευλογία σε [μ]ας, ώστε να μη επαρκεί ο τόπος γι’ αυτή» (Μαλαχίας 3:10).

Μία ευλογία μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ενίοτε ευλογούμαστε απλώς να μπορέσουμε να επιτύχουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, να βρούμε τρόπους να αποταμιεύσουμε χρήματα που δεν μειώνουν την ευτυχία μας. Συχνά η απλή πράξη να πάρουμε δέκα τοις εκατό από τον μισθό μας μάς κάνει να προϋπολογίσουμε πιο προσεκτικά το υπόλοιπο ενενήντα τοις εκατό και το να ζούμε σύμφωνα με έναν προϋπολογισμό μάς κάνει πάντοτε να χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας πιο συνετά. Όποια μορφή κι αν παίρνει η ευλογία, η πληρωμή δεκάτων μάς υπενθυμίζει ότι τα του Θεού διαρκούν περισσότερο από τα του κόσμου. Βοηθά να θυμόμαστε επίσης ότι τα πάντα που έχουμε προέρχονται από τον Θεό και μπορούμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας σε Εκείνον, δίνοντας πίσω ένα μικρό μέρος.

Να τηρείτε τον νόμο της νηστείας

Μία φορά τον μήνα, ο Θεός μάς ζητεί να νηστεύουμε ή να απόσχουμε από την κατανάλωση φαγητού και νερού για δύο γεύματα. Αν υπάρχουν θέματα υγείας ή ηλικίας (όπως τα πολύ μικρά παιδιά), η νηστεία μπορεί να τροποποιηθεί για να ταιριάζει στις ατομικές συνθήκες. Αλλά η νηστεία χωρίς προσευχή, ορισμένοι λένε, είναι απλώς σαν να πεινάς. Επιλέγουμε μία συγκεκριμένη ανάγκη ή ερώτηση που έχουμε και προσευχόμαστε για βοήθεια ενώ νηστεύουμε. Ο Μωυσής, ο Δαβίδ, η Εσθήρ, ο Ιησούς και πολλοί άλλοι νήστεψαν, προκειμένου να είναι κοντύτερα στον Θεό και πιο δεκτικοί στην καθοδήγησή Του. Ανακαλύπτουμε ότι όταν νηστεύουμε και προσευχόμαστε με πίστη, είμαστε πιο ταπεινοί και πιο ικανοί να αισθανθούμε την αγάπη του Θεού και να καταλάβουμε το θέλημά Του. Η νηστεία δείχνει επίσης ότι είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να ελέγχουμε τις επιθυμίες του σώματός μας, κάτι το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει όταν άλλες δοκιμασίες απαιτούν αυτό το είδος δύναμης.

Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών βάζει στην άκρη την πρώτη Κυριακή κάθε μηνός ως χρόνο κατά τον οποίον ζητείται από τα μέλη να νηστέψουν. Παροτρυνόμαστε να δώσουμε προσφορά νηστείας αυτές τις ημέρες, κάτι που είναι μία χρηματική δωρεά (τουλάχιστον ίσον με την αξία των δύο γευμάτων) που πηγαίνει προς βοήθεια των φτωχών οι οποίοι χρειάζονται φαγητό ή στέγη. Με αυτόν τον τρόπο ο νόμος της νηστείας μάς υπενθυμίζει όχι μόνον ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας μας στους Ουρανούς, ο οποίος θα απαντήσει όποτε εμείς Τον καλέσουμε, αλλά επίσης ότι οι άνθρωποι γύρω μας είναι αδέλφια μας και ότι

Να υπακούτε και να τιμάτε τον νόμο

Πιστεύουμε στο να υπακούμε στους νόμους της χώρας στην οποία ζούμε (Άρθρα της Πίστης 1:12).  Οι μορμόνοι λαμβάνουν συμβουλή να είναι καλοί πολίτες, να συμμετάσχουν στην πολιτική κυβέρνηση και την πολιτική διαδικασία και να υπηρετούμε τις κοινότητές μας ως ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται.

Ενσυνείδητη υπακοή

Ο Θεός δεν θέλει να ακολουθήσουμε τη θεία καθοδήγησή Του τυφλά ή από φόβο για τιμωρία. Θέλει να έχουμε ενσυνείδητη υπακοή λόγω της δικής μας ελεύθερης βούλησης. Πρέπει να αποκτήσουμε τη δική μας μαρτυρία ή το πιστεύω ότι οι εντολές πραγματικά προέρχονται από Εκείνον και μας βοηθούν να ζήσουμε πιο ευτυχισμένη ζωή. Για να αποκτήσουμε αυτήν τη μαρτυρία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πίστη. Πρέπει να έχουμε αληθινή επιθυμία και πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το έργο που είναι απαραίτητο για να μάθουμε αυτά τα πράγματα.
Στο Βιβλίο του Μόρμον, ο Επουράνιος Πατέρας δίδει την ακόλουθη υπόσχεση:

Μπορούμε να γνωρίζουμε αφ’ εαυτού μας ότι αυτά είναι αληθινά. Όταν γνωρίζουμε ότι κάτι είναι αληθινό, θα θέλουμε να ζήσουμε αναλόγως για το υπόλοιπο της ζωής μας. Δεν θα υπάρχει η αίσθηση για αυθαίρετους κανόνες από έναν αδιάφορο Θεό. Θα υπάρχει η αίσθηση ότι είναι θεία καθοδήγηση που μας βοηθά να πλοηγηθούμε μέσα στη σύγχυση της ζωής επάνω στη γη. Θα δούμε τα οφέλη από το να ακολουθούμε αυτήν την καθοδήγηση στην καθημερινή μας ζωή και θα έχουμε μία δυνατότερη αίσθηση γαλήνης και πνευματικότητας.