ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Διά βίου μάθηση

Συλλέξτε γνώση

Πόσα από τα πράγματα που έχουμε υπάρχουν με την εγγύηση μιας ζωής; Ίσως ένα ωραίο σετ μαχαίρια, ένα τραπέζι κουζίνας ή ένα σετ εργαλείων, αν είμαστε τυχεροί. Λοιπόν, ποιο από τα αποκτήματά μας έχει αιώνια εγγύηση; Ο Τζόζεφ Σμιθ δίδαξε ότι «οποιοδήποτε στοιχείο διάνοιας αποκτήσουμε σε τούτη τη ζωή, θα αναστηθεί μαζί μας κατά την ανάσταση» που σημαίνει ότι τα πράγματα που μαθαίνουμε τώρα θα παραμείνουν μαζί μας και θα μας ωφελήσουν, ακόμη και αφού τελειώσει η θνητή μας ζωή (Διδαχή και Διαθήκες 130:18). Ο Θεός αναμένει από όλους εμάς να συλλέξουμε όση περισσότερη γνώση μπορούμε -- στο σχολείο, στην εργασία και από μόνοι μας. Αν το κάνουμε αυτό θα μας βοηθήσει μέσα από τις δυσκολίες της ζωής αυτής, θα μας φέρει πιο κοντά σε Εκείνον και θα μας προετοιμάσει για την επόμενη ζωή.

Σημασία της κοσμικής και πνευματικής μόρφωσης

Φαντασθείτε τι έλλειψη ισορροπίας θα είχε μία μουσικός, αν μελετούσε μόνον ένα είδος μουσικής. Αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε πιο γρήγορα, όταν ισορροπούμε την πνευματική μελέτη μας με ενδελεχή μόρφωση και εργασία, όπως ακριβώς έκανε ο Ιησούς Χριστός όταν πήγε έξω στον κόσμο, παρατηρώντας τη φύση και μαθαίνοντας την τέχνη του ξυλουργού. Θα κάναμε καλά να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του προ[οδεύοντας] σε σοφία, και ηλικία, και χάρη μπροστά στον Θεό και τους ανθρώπους» (Κατά Λουκάν 2:52).

Οι μορμόνοι παροτρύνονται να μαθαίνουν για το κοσμικό καθώς και για το πνευματικό. Η κοσμική γνώση, θα μπορούσατε να πείτε, έχει να κάνει με όσα μαθαίνουμε στο σχολείο -- μαθηματικά, θετικές επιστήμες, ιστορία, φιλολογία, γλώσσες μουσική και ούτω καθεξής. Η πνευματική γνώση είναι όσα μαθαίνετε μέσω της μελέτης των γραφών, της προσευχής και της προσέλευσης στην εκκλησία -- πράγματα όπως το Σχέδιο ευδαιμονίας του Επουράνιου Πατέρα μας, το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και πώς να οικοδομείτε πίστη. Και τα δύο είδη γνώσης μάς βοηθούν να μάθουμε πώς να εργαζόμαστε μέσα από τις ατομικές μας δυσκολίες με μία ισορροπημένη προσέγγιση.

Ερχόμαστε στη γη σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού, ούτως ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε και να βιώσουμε όλα τα υπέροχα και δύσκολα πράγματα που έχει να μας διδάξει ο κόσμος και πρέπει να είμαστε καλοί μαθητές για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας εδώ.

Η κοσμική γνώση και η πνευματική γνώση μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Επειδή ο Θεός δημιούργησε τη γη και όσα την κατοικούν, η μελέτη της γεωλογίας, της φυσικής και της βιολογίας μάς διδάσκει περισσότερα για το μεγαλείο του Δημιουργού μας. Συγγραφείς και ποιητές μπορούν να γράφουν με ουράνια έμπνευση, επομένως το διάβασμα του έργου τους μπορεί να μας δίνει εσώτερη γνώση στη φύση της ψυχής μας και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ενίοτε το να ακούσουμε ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε την αγάπη του Θεού. Τόσο η κοσμική όσο και η πνευματική γνώση επωφελούνται από τον διάλογο. Και οι δύο απαιτούν παρατήρηση, δουλειά και εξάσκηση. Έτσι, μολονότι ενίοτε σκεπτόμαστε το κοσμικό και το πνευματικό ως αντίθετα ή ακόμη και αντιφατικά, η αληθινή γνώση για τον Θεό και τον κόσμο που Εκείνος δημιούργησε μάς δείχνει ότι η κατανόηση του ενός βοηθά στην κατανόηση του άλλου.

Μόρφωση και παιδεία

Η παιδεία είναι θεμελιώδης για την κατανόηση των του Θεού και των του κόσμου. Πρέπει να ξέρουμε τα πράγματα στις γραφές και άλλα καλά βιβλία, διότι προοδεύουμε πιο γρήγορα, τόσο στα κοσμικά όσο και στα πνευματικά, όσο είμαστε καλύτερα μορφωμένοι. Τα κέντρα παιδείας είναι μία από τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρει η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων και επίσης δωρίζει χρήματα για να προαγάγει άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες για την παιδεία.

Η καλή μόρφωση και η ικανότητα να διαβάζουμε μάς βοηθά να αποκτήσουμε γνώση και σοφία, οι οποίες μας δίδουν τη δυνατότητα να διακρίνουμε την αλήθεια από το σφάλμα και να κάνουμε καλές επιλογές. Η μόρφωση και η παιδεία αποτελούν επίσης κλειδιά της προσωπικής αναπτύξεως, της προετοιμασίας για κατάλληλη απασχόληση, της οικοδόμησης δυνατών οικογενειών, της υπηρέτησης στην Εκκλησία και της σημαίνουσας συνεισφοράς στην κοινωνία στην οποία ζούμε. Η ικανότητα να διαβάζουμε και η ευκαιρία να πηγαίνουμε στο σχολείο μάς βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι πολίτες, καλύτερα μέλη της οικογένειας, καλύτεροι υπάλληλοι και καλύτερα τέκνα του Θεού. Ο Πρόεδρος Ντίτερ Ούχτντορφ από την Πρώτη Προεδρία της Εκκλησίας είπε: «Παρακαλώ παροτρύνετε την οικογένειά σας… να μάθει και να μορφωθεί καλύτερα. Αν δεν είναι διαθέσιμη η επίσημη εκπαίδευση, μην επιτρέψετε σε αυτό να σας αποτρέψει από το αποκτήσετε όλη τη γνώση που μπορείτε. Υπό τέτοιες συνθήκες ζωής, τα καλύτερα βιβλία, υπό μία έννοια, μπορούν να γίνουν το “πανεπιστήμιό" σας -- μία αίθουσα που είναι πάντοτε ανοικτή και δέχεται όλους όσοι κάνουν αίτηση» Ο Τζόζεφ Σμιθ δίδαξε «Είναι αδύνατο ένας άνθρωπος να σωθεί μέσα σε άγνοια» (Διδαχή και Διαθήκες 131:6). Η εκπλήρωση του καθήκοντός μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θα μας επιτρέψει να συνεισφέρουμε στον κόσμο γύρω μας και θα μας προετοιμάσει να συναντήσουμε τον Επουράνιο Πατέρα μας.

Ταμείο Συνεχούς Εκπαιδεύσεως

Το 2001 ο Προφήτης της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, ο Γκόρντον Χίνκλι, ανακοίνωσε μία «τολμηρή πρωτοβουλία» για να βοηθήσει νέους σε αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν μόρφωση για την οποία δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα από μόνοι τους. Το Ταμείο Συνεχούς Εκπαιδεύσεως (Τ.Σ.Ε.) είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε μορμόνους χωρίς άλλους οικονομικούς πόρους να δανεισθούν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν επαγγελματική εκπαίδευση ή ανώτερη εκπαίδευση. Με τη βοήθεια αυτή, μπορούν εν συνεχεία να βρουν καλές δουλειές, ώστε να βοηθήσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους από τη φτώχια. Μόλις καθιερωθούν, αποπληρώνουν το δάνειό τους στο ταμείο, ούτως ώστε άλλοι μαθητές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα με τον ίδιο τρόπο. «Η μόρφωση είναι το κλειδί των ευκαιριών» είπε ο Πρόεδρος Χίνκλι. Τα τελευταία εννέα χρόνια, σε 40.000 άνδρες και γυναίκες σε 40 χώρες έχει δοθεί πρόσβαση σε αυτήν την ευκαιρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω συνεισφορών από μορμόνους και άλλους που υποστηρίζουν την αποστολή του.

Μάθετε περισσότερα για το Ταμείο Συνεχούς Εκπαιδεύσεως

Σεμινάρια και Ινστιτούτα Θρησκείας

Επειδή πιστεύουμε ότι η πνευματική μάθηση μπορεί και θα πρέπει να συμβαίνει μαζί με την κοσμική μάθηση, η Εκκλησία έχει εγκαταστήσει σεμινάρια και ινστιτούτα θρησκείας σε 142 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Το Σεμινάριο είναι ένα μέρος όπου μαθητές στην ηλικία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης --τόσο μέλη της Εκκλησίας όσο και άλλοι-- μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν θρησκευτικά μαθήματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι περισσότεροι εξ αυτών των μαθητών συναντώνται νωρίς το πρωί πριν ξεκινήσει το σχολείο τους. Ινστιτούτα θρησκείας παρέχουν παρόμοια προγράμματα για άτομα 18-30 ετών, που συνήθως τα παρακολουθούν κατά την ίδια χρονική περίοδο με μαθήματα στο κολλέγιο. Αυτά τα μαθήματα ινστιτούτου καταπιάνονται με ποικίλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των γραφών, του αιώνιου γάμου, της προετοιμασίας για ιεραποστολές και πολλά άλλα. Πέρυσι, περισσότεροι από 700.000 μαθητές εγγράφηκαν στο σεμινάριο και το ινστιτούτο.

Οι μαθητές σήμερα πρέπει να εργάζονται σκληρά για να ανταποκριθούν σε υψηλά σχολικά πρότυπα, αλλά πολλοί βρίσκουν ότι το να κάνουν μάθημα σεμιναρίου ή ινστιτούτου τούς βοηθά στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν το άγχος των άλλων σχολικών εργασιών τους. Πιστεύουμε ότι όταν εφαρμόζουμε την πνευματική διάσταση της πίστης στη μελέτη μας --ακόμη και για τα εγκόσμια-- μπορούμε να ενισχύσουμε τη διανοητική μας ικανότητα. «Και αν προσβλέπετε μόνο προς τη δόξα μου, το σώμα σας ολόκληρο θα γεμίσει με φως… και [καταλαβαίνει] τα πάντα» (Διδαχή και Διαθήκες 88:67).