ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Ενδυναμώνοντας οικογένειες

Η οικογένεια αποτελεί στοιχείο ύψιστης σπουδαιότητος στο σχέδιο του Θεού

Είναι εύκολο να λέμε ότι ένα άτομο έχει σοβαρό πλεονέκτημα στη ζωή, αν προέρχεται από ένα στοργικό, γεμάτο υποστήριξη σπιτικό. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο επιτυγχάνουν, μολονότι προέρχονται από λιγότερο από ιδανικές οικογενειακές καταστάσεις, αλλά έχοντας καλυμμένες τις βασικές μας ανάγκες, γνωρίζοντας ότι οι γονείς μας μάς αγαπούν και μαθαίνοντας τα μαθήματα της ζωής στο σπίτι, καθιστά όλες τις δυσκολίες του καθημερινού τρόπου ζωής πολύ πιο εύκολες να τις αντιμετωπίσουμε. Πιθανώς ως ενήλικος να θέλετε ένα ευτυχισμένο σπιτικό για την οικογένειά σας.

Δεν είναι σύμπτωση. Ο Θεός μάς οργανώνει σε οικογένειες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε σε ευτυχία και ασφάλεια και ούτως ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε να αγαπούμε τους άλλους ανιδιοτελώς -- το κλειδί της αληθινής χαράς. Εντός της οικογένειας είναι το καλύτερο μέρος να μάθουμε να αγαπούμε άλλους με τον τρόπο που ο Επουράνιος Πατέρας αγαπά τον καθέναν από εμάς.

Η Εκκλησία του Θεού υπάρχει για να βοηθά τις οικογένειες να κερδίσουν αιώνιες ευλογίες. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη ευλογία που Εκείνος μας δίδει είναι η ικανότητα να επιστρέψουμε για να ζήσουμε μαζί Του στους ουρανούς με την οικογένειά μας. Ακολουθούμε το θέλημα του Επουράνιου Πατέρα μας, επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε αυτήν την ευλογία.

Αποτελούμε όλοι μέρος της οικογένειας του Θεού

Όταν αποκαλούμε ένα έτερο μέλος της Εκκλησίας «αδελφέ» Λη ή «αδελφή» Μπράουν, το εννοούμε πραγματικά. Πιστεύουμε ότι καθένας από εμάς --συμπεριλαμβανομένων όσων δεν είναι μέλη της Εκκλησίας μας-- είναι στην κυριολεξία υιός ή θυγατέρα του Επουράνιου Πατέρα μας (Προς Εβραίους 12:9) και, συνεπώς, επουράνια αδέλφια μας. Μας αγαπούσε και μας δίδαξε ο Επουράνιος Πατέρας μας ως μέρος μίας αιώνιας οικογένειας, προτού έλθουμε στη γη. Επομένως, μοιραζόμαστε έναν δεσμό που υπερβαίνει αυτήν τη ζωή. Σκεφθείτε το, αν θεωρούσατε πραγματικά τον γείτονα ή τον συνάδελφό σας ως αδελφό ή αδελφή σας, θα τους φερόσασταν κάπως διαφορετικά; Παρομοίως, το να γνωρίζετε ότι η επίγεια οικογένειά σας έχει αιώνια σημασία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τους φέρεστε καλύτερα επίσης.

Οι οικογένειες έχουν προτεραιότητα

Ίσως είμαστε από τους τυχερούς που μεγάλωσε σε μία ευτυχισμένη και ασφαλή οικογένεια με δύο στοργικούς γονείς. Ίσως δεν ήμαστε και το να μεγαλώσουμε ήταν δύσκολο χωρίς την αγάπη και την υποστήριξη που επιθυμούσαμε. Πιθανώς ως ενήλικος να θέλετε ένα ευτυχισμένο σπιτικό για την οικογένειά σας. Το να ζούμε ειρηνικά σε μία οικογένεια δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά στην αποκατεστημένη Εκκλησία του Θεού, ο γάμος και οι οικογένειες είναι η πιο σημαντική κοινωνική μονάδα τώρα και στην αιωνιότητα.

Άνθρωποι που έχουν επιζήσει μίας καταστροφής ποτέ δεν λένε: «Αυτό που σκεφτόμουν κατά τη διάρκεια του σεισμού ήταν ο τραπεζικός λογαριασμός μου». Σχεδόν λένε πάντοτε: «Αυτό που σκεφτόμουν ήταν η σύζυγος και τα παιδιά μου». Δεν θα έπρεπε να απαιτείται μία καταστροφή για να γνωρίσουμε αυτήν την αλήθεια. Όμως πάρα πολύ συχνά, επιτρέπουμε στο να κερδίζουμε χρήματα, στο κυνήγι της ευχαρίστησης ή ακόμη και στις ανάγκες των ανθρώπων εκτός της οικογένειάς μας να διασπούν την προσοχή μας. Στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών οι οικογένειες έχουν προτεραιότητα.

Κλειδιά για την απόκτηση μίας ευτυχισμένης οικογένειας επάνω στη γη

Η ευτυχία εντός της οικογένειάς μας πιθανότατα να επιτευχθεί όταν θεμελιωθεί στις διδασκαλίες του Ιησού. Αυτό σημαίνει το να είμαστε ανιδιοτελείς, έντιμοι, πιστοί, στοργικοί και μία πληθώρα άλλων αρετών, για να μην αναφέρουμε την πολλή προσπάθεια. Μία στοργική και ευτυχής οικογένεια δεν γίνεται κατά τύχη.

Να ξανασκεφθούμε τη δική μας οικογένεια. Υπήρχαν στιγμές που ήταν ευτυχισμένες και στιγμές που δεν ήταν. Ποιες ήταν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές; Πιθανότατα ήταν όταν αισθανόμασταν ότι μας αγαπούσαν. Όταν ο μπαμπάς μας έκλαψε, επειδή ήμαστε άρρωστοι. Όταν είδαμε τους γονείς μας να γελούν και να χαμογελούν και μπορούσαμε να δούμε πόσο πολύ αγαπούσε ο ένας τον άλλον. Όταν η αδελφή μου μού έκανε «κόλλα το» που έβαλα γκολ ή αντιστρόφως. Όταν έσπασα ένα παράθυρο και οι γονείς μου με συγχώρησαν, αντί να μου φωνάξουν. Όταν το αυτοκίνητο ξεγλίστρησε από τον δρόμο κατά τη διάρκεια μίας χιονοθύελλας και η οικογένειά μας έπρεπε να περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα για βοήθεια. Κρατιόμασταν από το χέρι και τραγουδούσαμε για να κάνουμε τον χρόνο να περάσει γρηγορότερα. Η οικογένειά μας συμμετείχε στο να ξεθάψει κάποιον άλλον από το χιόνι. Η οικογένειά μου παρακολούθησε το μιούζικαλ του λυκείου μου, μολονότι ήμουν απλώς μηχανικός σκηνής. Ίσως η οικογένειά μας προσευχήθηκε, τραγούδησε τραγούδια ή παρευρέθηκε μαζί στην εκκλησία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε εκ νέου αυτές τις ευτυχισμένες στιγμές σήμερα εντός της οικογένειας και του γάμου μας. Αν η οικογένειά μας δεν είχε πολλές από εκείνες τις ευτυχισμένες στιγμές, όταν ήμαστε μικρά, τότε θα θέλαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά τώρα.

Οι οικογένειες μάς προετοιμάζουν για αιώνια ζωή

Σκεφθείτε τους ρόλους που παίζουμε ή θα παίξουμε στην οικογένειά μας και όλη την ευθύνη που συνοδεύει τον καθέναν. Ο γονέας, ο/η σύζυγος, ένας/μία αδελφός/ή -- ακόμη και τα μικρά παιδιά έχουν πολλά να κάνουν. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να ενδυναμώσουμε την οικογένειά μας είναι το πιο δύσκολο και πιο σημαντικό έργο που θα κάνει οποιοσδήποτε από εμάς επάνω στη γη. Το να τηρούμε ένα ειρηνικό σπιτικό και να θέτουμε τις ανάγκες των άλλων πρώτες έχει ένα εξευγενιστικό αποτέλεσμα επάνω μας και δεν είναι σύμπτωση ότι αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να είναι ενίοτε απαιτητικά. Ο Θεός είχε σκοπό να δοκιμασθούμε, ούτως ώστε να αναπτύξουμε και να μάθουμε τέλεια δεξιότητες που δεν θα μαθαίναμε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο -- δεξιότητες όπως η υπομονή και η ανιδιοτέλεια που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε περισσότερο σαν τον Θεό και θα μας προετοιμάσουν να ζήσουμε με την οικογένειά μας σε όλη την αιωνιότητα.

Δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε. Όσο και αν προσπαθούμε, ο γάμος και το σπίτι μας δεν θα είναι τέλεια. Όμως, αν τα οικοδομήσουμε γύρω από τις αρχές του Χριστού, συμπεριλαμβανομένης της πίστης, της προσευχής, της μετάνοιας, της συγχώρησης, του σεβασμού, της αγάπης, της συμπόνιας, της εργασίας και της ψυχωφελούς διασκέδασης, το σπιτικό μπορεί να γίνει καταφύγιο, ένα μέρος ειρήνης και τεράστιας αγαλλίασης.

Παραδεισένιοι γάμοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τον παραδεισένιο γάμο ως κάτι που σπάνια επισυμβαίνει και στο οποίο και τα δύο μέρη είναι βαθιά ερωτευμένα και άκρως ταιριαστά. Μας αρέσει να σκεπτόμαστε ότι όλοι οι γάμοι μας είναι παραδεισένιοι. Όταν ένας άνδρας και μία γυναίκα εισέρχονται σε έναν από τους αγίους ναούς μας για να παντρευτούν, συνάπτουν διαθήκη (ή υπόσχονται) ότι θα μείνουν μαζί για πάντα -- επάνω στη γη και στους ουρανούς, αφού πεθάνουν, αν είναι πιστοί ο ένας στον άλλον και στις υποσχέσεις τους προς τον Κύριο. Ο γάμος στον ναό δεν περιλαμβάνει φράσεις όπως: «Έως ότου ο θάνατος σάς χωρίσει» ή «Όσο ζήσετε και οι δύο». Αν τηρήσουμε αυτές τις υποσχέσεις, τα παιδιά μας γίνονται επίσης μέρος αυτής της ουράνιας υπόσχεσης -- επισφραγίζονται σε εμάς για πάντα.