ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Οικογενειακή ιστορία

Γιατί είναι σημαντική η οικογενειακή ιστορία

Όσοι από εμάς έχουμε το μικρόβιο της οικογενειακής ιστορίας γνωρίζουμε πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι. Όμως δεν είναι γι’ αυτό που έχουμε τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη γενεαλογικού υλικού στον κόσμο και γιατί 15 εκατομμύρια μορμόνοι παροτρύνονται να ερευνήσουν τις οικογενειακές τους ρίζες. Αντιθέτως, παρακινούμαστε από τη διδαχή μας, που διδάσκει ότι ο γάμος και οι οικογένειες μπορούν να συνεχίσουν πέρα από αυτή τη ζωή. Όμως αυτό μπορεί μόνο να γίνει, όταν οι οικογένειες επισφραγίζονται μαζί σε έναν από τους αγίους ναούς του Κυρίου σε όλον τον κόσμο και ενώνονται για όλη την αιωνιότητα.

Αυτό είναι καλό για όλους εμάς σήμερα που έχουμε την ευκαιρία να επισφραγισθούμε σε έναν ναό, αλλά τι γίνεται με τους προγόνους μας που πέθαναν χωρίς την ευκαιρία να λάβουν διατάξεις όπως τη βάπτιση ή τις ευλογίες να είναι μία αιώνια οικογένεια; Έχει νόημα να έλεγε απλώς ο Θεός: «Τι κρίμα»; Ασφαλώς δεν έχει νόημα. Όταν ο Χριστός οργάνωσε την Εκκλησία Του κατά τα αρχαία χρόνια, περιελάμβανε έργο εξ υποκαταστάσεως για τους νεκρούς και την πρακτική της τέλεσης διατάξεων για αποθανόντες συγγενείς «Επειδή, τι θα κάνουν αυτοί που βαπτίζονται υπέρ των νεκρών; Αν πραγματικά οι νεκροί δεν ανασταίνονται,  γιατί και βαπτίζονται υπέρ των  νεκρών;» (Προς Κορινθίους Α΄ 15:29). Η αποκατάσταση της αρχικής Εκκλησίας του Χριστού στη γη μέσω του Προφήτη Τζόζεφ Σμιθ περιελάμβανε την αρχαία πρακτική της τέλεσης αυτών των διατάξεων για τους αποθανόντες συγγενείς μας σε αγίους ναούς. Το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού περιλαμβάνει τις ίδιες ευλογίες σήμερα στους αγίους ναούς.

Η γενεαλογική έρευνα ή η έρευνα οικογενειακής ιστορίας είναι ο ουσιώδης πρόδρομος του έργου στον ναό των αποθανόντων προγόνων μας. Το κάνουμε για να αποκτήσουμε ονόματα και άλλες γενεαλογικές πληροφορίες, ούτως ώστε αυτές οι διατάξεις στον ναό να μπορούν να τελεσθούν για τους νεκρούς συγγενείς μας. Οι πρόγονοί μας εν συνεχεία διδάσκονται το Ευαγγέλιο στον κόσμο των πνευμάτων και έχουν την επιλογή να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το έργο που τελέσθηκε για εκείνους. Η μητέρα Τερέζα είπε κάποτε ότι «η μοναξιά και το να νιώθει κανείς ότι δεν τον θέλουν είναι η πιο τρομερή φτώχια». Η σκέψη ότι αυτή η φτώχια της μοναξιάς --το να μη μας θέλουν και να είμαστε χωριστά από τα αγαπημένα μας άτομα-- θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από αυτή τη ζωή είναι στ’ αλήθεια λυπηρό και κάτι που μπορεί να εμποδίσει το έργο ναού.

Η υπόσχεση του Ηλιού του Θεσβίτου

Γιατί το κάνουν; Οι περισσότεροι πιθανώς να έλεγαν επειδή είναι ένα διασκεδαστικό χόμπι και αισθάνονται παρακινημένοι από μία έντονη περιέργεια για τους προγόνους τους. Είναι επειδή τους έχει αγγίξει το πνεύμα αυτού του έργου. Knowing Your Families Genealogy Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Ηλίας ο Θεσβίτης έπρεπε να επιστρέψει και να προετοιμάσει τον δρόμο του Κυρίου. Το Πνεύμα του Κυρίου είναι το πνεύμα της αγάπης που μπορεί τελικώς να υπερνικήσει όλη την οικογενειακή αποξένωση καθώς κτίζει γέφυρες ανάμεσα στις γενεές. Δένει αγαπημένους παππούδες, τώρα αποθανόντες, με τα εγγόνια που ποτέ δεν τους ήξεραν, διατηρώντας και μοιραζόμενα τις ιστορίες και τα ιστορικά τους αντικείμενα. Η ζωή που δεν καταγράφεται είναι μια ζωή που εντός μίας γενεάς ή δύο θα χαθεί από μνήμης σε μεγάλο βαθμό. Κι όμως, η γνώση για τους προγόνους μας μάς διαμορφώνει και ενσταλάζει μέσα μας αξίες που δίδουν κατεύθυνση και νόημα στη ζωή μας.

Ο βιβλικός προφήτης Μαλαχίας προφήτευσε την επιστροφή του Ηλιού του Θεσβίτου με σκοπό να στρέψει την καρδιά των πατέρων προς τα παιδιά και τα παιδιά προς τους πατέρες (βλέπε Μαλαχίας 4:5-6)

Αυτή η προφητεία εκπληρώθηκε στην πραγματικότητα, όταν ο Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης εμφανίσθηκε στον Τζόζεφ Σμιθ και τον Όλιβερ Κάουντερυ (τον άνδρα που βοήθησε τον Τζόζεφ να μεταφράσει το Βιβλίο του Μόρμον) στον Ναό του Κίρτλαντ στις 3 Απριλίου 1836. Ο Ηλίας ο Θεσβίτης αποκατέστησε συγκεκριμένες δυνάμεις της ιεροσύνης, απονέμοντάς τις επάνω στον Τζόζεφ και τον Όλιβερ. Αυτή η δύναμη καθιστά δυνατόν στις οικογένειες να επισφραγισθούν σε όλες τις γενεές. Μέσω του έργου οικογενειακής ιστορίας μπορούμε να συμμετάσχουμε στη συνεχή εκπλήρωση αυτής της προφητείας. Μπορούμε να μάθουμε για τους προγόνους μας και όσους πέθαναν χωρίς την ευκαιρία να ακούσουν το Ευαγγέλιο και να λάβουν διατάξεις και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αυξήσουμε την αγάπη μας γι’ αυτούς. Μπορούμε να εμπνευσθούμε από τις ιστορίες θάρρους και πίστης τους. Μπορούμε να μεταβιβάσουμε αυτήν την κληρονομιά στα παιδιά μας.

Κέντρα Οικογενειακής Ιστορίας

Μολονότι οι λόγοι που κάνουμε οικογενειακή ιστορία μπορεί να διαφέρουν από τους περισσότερους, είμαστε ευτυχείς που μοιραζόμαστε τις συλλογές μας από αρχεία σε μικροταινίες και ψηφιοποιημένα αρχεία δωρεάν με όποιον έχει το ίδιο πάθος με εμάς. Αυτό περιλαμβάνει εκατομμύρια ανθρώπων, αφού η γενεαλογία λέγεται ότι είναι το ταχύτατα αναπτυσσόμενο χόμπι στη Βόρειο Αμερική, ξεπερνώντας το καπιτονάρισμα, τη συλλογή γραμματοσήμων και ακόμη και την κηπουρική σε δημοτικότητα. Στην πραγματικότητα είναι τόσο δημοφιλές, που διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές έχουν προβληθεί έχοντας προσκεκλημένες διασημότητες, καθώς και καθημερινούς ανθρώπους, να εντοπίζουν τις ρίζες τους.

Η Βιβλιοθήκη Οικογενειακής Ιστορίας της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη γενεαλογικού υλικού στον κόσμο και παρέχει πρόσβαση σε πολλές συλλογές αρχείων με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ονόματα αποθανόντων. Περιέχει αρχεία από περισσότερες από 100 χώρες, καλύπτοντας τα πάντα από τα αρχεία του 14ου αιώνα της Αγγλικής εκκλησίας μέχρι αφρικανικές προφορικές ιστορίες. Ένας μέσος όρος 2.400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών επισκεπτών από την Ευρώπη και την Ασία, επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη κάθε ημέρα.

Εκτός από την κύρια βιβλιοθήκη μας, υπάρχουν περισσότερα από 4.500 τοπικά κέντρα οικογενειακής ιστορίας ανά τον κόσμο που βρίσκονται συχνά εντός των οικημάτων συγκεντρώσεων της Εκκλησίας μας. Σκοπός τους είναι να διδάξουν τους ανθρώπους πώς να ψάχνουν τους προγόνους τους. Είναι στελεχωμένα από τοπικά μέλη της Εκκλησίας που προσφέρουν εθελουσίως τον χρόνο τους και όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς χρέωση.