ComeuntoChrist.org Ανά τον κόσμο
Άνθρωποι
Αξίες
Τα πιστεύω
Επίσκεψη
.

Το σχέδιο σωτηρίας
του Θεού

«Από πού ήλθα και γιατί;»

Η ζωή σας δεν άρχισε κατά τη γέννησή σας ούτε και θα τελειώσει κατά τον θάνατο. Προτού έλθετε στη γη, το πνεύμα σας ζούσε με τον Επουράνιο Πατέρα ο οποίος σας δημιούργησε. Τον ξέρατε και Εκείνος σας ήξερε και σας αγαπούσε. Ήταν μία ευτυχισμένη περίοδος κατά την οποία διδαχθήκατε το σχέδιο ευδαιμονίας του Θεού και το μονοπάτι προς την αληθινή χαρά. Όμως όπως ακριβώς οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε το σπίτι και τους γονείς μας, όταν μεγαλώνουμε, ο Θεός ήξερε ότι έπρεπε να κάνετε το ίδιο. Ήξερε ότι δεν θα μπορούσατε να προοδεύσετε, εκτός και αν φεύγατε για λίγο. Έτσι, σας επέτρεψε να έλθετε στη γη για να βιώσετε τη χαρά --καθώς και τον πόνο-- του υλικού σώματος.

Ένα πράγμα που κάνει αυτή τη ζωή τόσο δύσκολη ενίοτε είναι ότι δεν είμαστε στη φυσική παρουσία του Θεού. Όχι μόνον αυτό, αλλά δεν μπορούμε να θυμηθούμε τη προγήινη ζωή μας, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούμε με πίστη παρά με άποψη. Ο Θεός δεν είπε ότι θα ήταν εύκολο, αλλά υποσχέθηκε ότι το Πνεύμα Του θα ήταν εκεί, όταν θα Τον χρειαζόμασταν. Αν και μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε μόνοι, δεν είμαστε στο ταξίδι μας.

Το σχέδιο του Θεού για εσάς

Αυτό δεν σημαίνει ότι Εκείνος αναμένει από εσάς να είστε τέλειοι. Γνωρίζει ότι δεν θα είστε. Όμως αναμένει, ενόσω είστε εδώ επάνω στη γη, να προσπαθήσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας να γίνετε περισσότερο σαν Εκείνον και να μάθετε και να αναπτυχθείτε πνευματικώς από τα λάθη σας. Κάθε φορά που κάνετε μία κακή επιλογή με οδυνηρές συνέπειες, αυτή η απόφαση οδηγεί στη δυστυχία, ενίοτε αμέσως, ενίοτε πολύ αργότερα. Ομοίως, η επιλογή του καλού τελικώς οδηγεί στην ευτυχία και σας βοηθά να γίνετε περισσότερο σαν τον Επουράνιο Πατέρα.

Λαμβάνοντας το υλικό σώμα μας

Όπως ο Θεός δημιούργησε τη γη ως μέρος για να ζήσετε και να αποκτήσετε εμπειρία, δημιούργησε και εσάς. Και σας έδωσε ένα σώμα από σάρκα και οστά καθ’ ομοίωση του δικού Του ένδοξου σώματος. Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός είπε: «Ας κάνουμε άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα, σύμφωνα με τη δική μας ομοίωση» (Γένεση 1:26). Ο Ιακώβ δήλωσε ότι είχε δει τον Θεό «πρόσωπο με πρόσωπο» (Γένεση 32:30). Ο Μωυσής μίλησε επίσης με τον Θεό «πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς ο άνθρωπος μιλά στον φίλο του» (Έξοδος 33:11). Στην Καινή Διαθήκη, όταν ο ανεστημένος Χριστός ενεφανίσθη στους Αποστόλους Του, τους είπε: «Ψηλαφίστε με και δέστε· επειδή, ένα πνεύμα δεν έχει σάρκα και κόκαλα, όπως θωρείτε εμένα ότι έχω» (Κατά Λουκάν 24:39).

Ο Αδάμ και η Εύα μάς έδωσαν το δώρο της επιλογής

Ως τα πρώτα τέκνα του Θεού επάνω στη γη, ο Αδάμ και η Εύα ζούσαν στον κήπο-παράδεισό τους. Δεν αισθάνονταν λύπη ή πόνο, το οποίο ενδεχομένως να φαίνεται ωραίο, μόνο που, χωρίς αυτό, δεν μπορούσαν επίσης να αισθανθούν αγαλλίαση. Δεν θυμόντουσαν την προγήινη ζωή τους. Αν δεν είχαν φάει τον απαγορευμένο καρπό, θα είχαν ζήσει έτσι για πάντα και δεν θα αποκτούσαν ποτέ παιδιά. Η ανθρωπότητα δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ ούτε θα είχε κατοικηθεί ο κόσμος.

Όπως ξέρουμε, ο Αδάμ και η Εύα υπέκυψαν στους πειρασμούς του Σατανά να φάνε τον καρπό και έδειξαν ανυπακοή στον Θεό, ο οποίος τους είχε προστάξει να μην φάνε από το δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού. Ως συνέπεια, αποχωρίσθηκαν την παρουσία του Θεού σωματικώς και πνευματικώς-- ένα γεγονός το οποίο αναφέρουμε ως πτώση. Έγιναν θνητοί --όπως είμαστε εμείς-- υποκείμενοι στην αμαρτία, στην ασθένεια, σε όλα τα είδη δεινών και τελικώς στον θάνατο. Όμως δεν ήταν όλα άσχημα, επειδή τώρα μπορούσαν να νιώσουν μεγάλη αγαλλίαση. «Ο Αδάμ έπεσε για να μπορέσουν να υπάρξουν οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι υπάρχουν για να μπορέσουν να έχουν αγαλλίαση». (Νεφί Β΄ 2:25) Όμως καθώς ήσαν υπάκουοι στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, ο Αδάμ και η Εύα ήσαν εις θέσιν να λαμβάνουν την έμπνευση, την αποκάλυψη του Θεού και ακόμη και επισκέψεις από ουράνιους αγγελιαφόρους.

Αφού έφυγαν από τον κήπο, ήσαν εις θέσιν να προοδεύσουν και να μάθουν για να γίνουν περισσότερο σαν τον Επουράνιο Πατέρα μας. Επιπλέον, μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά, το οποίο σήμαινε ότι τα υπόλοιπα από τα παιδιά-πνεύματα του Θεού (όλοι εμείς) μπορούσαμε να έλθουμε στη γη, να βιώσουμε το υλικό σώμα και να δοκιμασθούμε από τις καθημερινές μας επιλογές. Σαν τον Αδάμ και την Εύα, υπάρχουν συνέπειες σε όλες μας τις επιλογές, καλές ή κακές. Η παντοτινή ευδαιμονία και η πρόοδος έρχονται όταν επιλέγουμε να κάνουμε αυτό που θέλει ο Θεός να κάνουμε. Η λέξη-κλειδί είναι η «επιλογή». Γενικώς, ο Θεός δεν επεμβαίνει και δεν μας αποτρέπει από το να κάνουμε τις κακές επιλογές που μας βάζει σε πειρασμό να κάνουμε ο Σατανάς. Ωστόσο, προσφέρει την αγάπη, τη θεία καθοδήγηση και τις προειδοποιήσεις του, όταν ανοίγουμε την καρδιά μας σε Εκείνον.

Το μυστικό της ευδαιμονίας

Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να σκεφθούμε ότι ένα καινούργιο αυτοκίνητο, μία προαγωγή στη δουλειά, μία ανανέωση ομορφιάς ή κάποιο επίπεδο φήμης θα μας κάνει ευτυχισμένους. Και συχνά μας κάνει -- για μία περίοδο. Όμως ποτέ δεν διαρκεί, επειδή τα πλούτη, η δύναμη, η ομορφιά και η φήμη απλώς δεν φέρνουν διαρκή ευτυχία όσο πολύ επιθυμούμε να έφερναν. Αντιθέτως, η αληθινή ευτυχία προέρχεται από το να ακολουθούμε το παράδειγμα του Χριστού και να αναπτύσσουμε γνωρίσματα σαν του Θεού, όπως η καλοσύνη, η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ευσπλαχνία. Προέρχεται από το να υπηρετούμε τους άλλους και να τους βοηθούμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα και τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού. Προέρχεται από το να υπερνικούμε τις ορέξεις του ανθρωπίνου σώματός μας και αντ’ αυτού να ακολουθήσουμε τις προτροπές του Πνεύματος. Προέρχεται από το να δουλεύουμε σκληρά και να έχουμε έναν υγιή τρόπο ζωής, φίλους, οικογένεια και προσωπικά επιτεύγματα. Ασχέτως αυτού που κάνετε ή αυτού που δεν έχετε σε τούτη τη ζωή, η πιο βαθιά, διαρκέστερη ευδαιμονία σας θα προέλθει από το να γνωρίσετε το σχέδιο του Θεού και να το ακολουθείτε.

Όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα

Αρρωσταίνουμε. Αγαπημένα πρόσωπα πεθαίνουν. Χάνουμε τη δουλειά ή το σπίτι μας. Ο/η σύζυγός μας απιστεί. Είναι δύσκολο να μην ρωτήσουμε γιατί ο Θεός επιτρέπει να υποφέρουμε τόσο πολύ. Να ξέρετε ότι ενώ ο Θεός δεν ευχαριστείτε που υποφέρετε, οι δυσκολίες σας, ασχέτως της αιτίας τους, μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά σε Εκείνον και ακόμη και να σας κάνουν δυνατότερους, αν υπομείνετε πιστά (Νεφί Β΄ 2:2, Αποκάλυψη 3:19).

Είναι παρηγορητικό να γνωρίζουμε ότι ο Υιός του Θεού, Ιησούς Χριστός, υπέφερε τα πάντα. Καταλαβαίνει τον πόνο σας και μπορεί να σας βοηθήσει μέσα στις δυσκολίες σας. Όταν έχετε πίστη στον Θεό και το σχέδιό Του, μπορείτε να έχετε τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει σκοπός σε όλα όσα συμβαίνουν σε εσάς εδώ επάνω στη γη. Ο χρόνος μας εδώ είναι σύντομος εν συγκρίσει με την αιώνια ζωή μας. Όπως ο Κύριος είπε στον Τζόζεφ Σμιθ κατά τη διάρκεια μίας περιόδου έντονων δεινών:

Η αντιμετώπιση συμφορών μπορεί να σας ενδυναμώσει και να σας κάνει πιο συμπονετικό. Μπορεί να σας βοηθήσουν να μάθετε, να αναπτυχθείτε πνευματικώς και να θέλετε να υπηρετείτε άλλους. Το να αντιμετωπίσετε την αντιξοότητα είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους δοκιμάζεστε και διδάσκεστε στη ζωή σας εδώ επάνω στη γη. Ο στοργικός μας Επουράνιος Πατέρας έχει την ικανότητα να μας αποζημιώνει για οιεσδήποτε αδικίες, για τις οποίες ενδεχομένως να έχουμε κληθεί να υπομείνουμε σε αυτήν τη θνητή ζωή. Εάν υπομείνουμε με πίστη, θα μας ανταμείψει στην επόμενη ζωή πέραν της ικανότητάς μας να κατανοήσουμε (Προς Κορινθίους Α΄ 2:9). Κατά θαυμαστό τρόπο, με τη βοήθεια του Θεού μπορείτε να βιώσετε αγαλλίαση ακόμη και σε εποχές δοκιμασίας και να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της ζωής με πνεύμα ειρήνης.

Το σχέδιο του Θεού -- Τι έκανε ο Ιησούς Χριστός για εμάς

Ο Ιησούς Χριστός υπέφερε για εμάς 02:21

Τα λάθη σας μπορεί να είναι τόσο απλά, όσο το να πληγώσετε τα συναισθήματα του φίλου σας ή μία αμαρτία κατά πολύ πιο σοβαρή. Το να δούμε τον πόνο που έχουμε προκαλέσει και να αισθανθούμε τη δυστυχία των τύψεων, της ντροπής και της ενοχής, μπορεί ενίοτε να είναι συγκλονιστικό και σαρωτικό. Αναρωτιόμαστε αν μπορούμε ποτέ να υπερνικήσουμε τα λάθη μας και να αισθανθούμε τη γαλήνη από τη συγχώρηση. Σαφώς μπορούμε χάριν της εξιλέωσης του Ιησού Χριστού και της διαδικασίας της μετάνοιας. Μπορούμε να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας στον Θεό και να ζητήσουμε συγχώρηση από Εκείνον. Και έχει υποσχεθεί ότι δεν«θα τις θυμά[ται] πια» (Διδαχή και Διαθήκες 58:42). Λειτουργεί, επειδή ο Επουράνιος Πατέρας έστειλε τον υιό του, Ιησού Χριστό, να πεθάνει εθελουσίως και να πληρώσει για τις αμαρτίες και τις λύπες μας με το να εξιλεωθεί γι’ αυτές ο Ίδιος. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως πόσο υπέφερε ο Ιησούς για τις αμαρτίες μας. Όμως γνωρίζουμε ότι στον Κήπο της Γεθσημανή, το βάρος των αμαρτιών μας τον έκανε να αισθανθεί τέτοια αγωνία που αιμορραγούσε από κάθε πόρο (Κατά Λουκάν 22:39-44) . Αργότερα, καθώς εκρέμετο επί του σταυρού, ο Ιησούς προθύμως υπέστη οδυνηρό θάνατο με μία εκ των πιο σκληρών γνωστών μεθόδων (Άλμα 7:11).

Ωστόσο, η νοητική και πνευματική αγωνία Του υπερέβη κατά πολύ τους πόνους του σταυρού. Ο Σωτήρας μάς λέει: «Γιατί ιδές, εγώ . . . υπέφερα όλα αυτά για όλους, ώστε να μην υποφέρουν αν μετανοήσουν . . . » (Διδαχή και Διαθήκες 19:16-17).

Εκτός από το να ζητήσουμε τη συγχώρηση του Θεού, Εκείνος θέλει επίσης να ζητήσουμε συγχώρηση από αυτούς τους οποίους έχουμε βλάψει, να φροντίσουμε αν μπορούμε να διορθώσουμε τη ζημιά και να υποσχεθούμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Κατόπιν μπορούμε να προχωρήσουμε αισθανόμενοι την αγάπη του Θεού και την απίστευτη γαλήνη και αγαλλίαση που προέρχονται από το γεγονός ότι έχουμε συγχωρηθεί πλήρως.

Προκειμένου να καταστήσετε πλήρως αποτελεσματική την εξιλέωσή Του στη ζωή σας, χρειάζεται:

  • Να έχετε πίστη σε Εκείνον.
  • Να μετανοήσετε.
  • Να βαπτισθείς.
  • Να λάβετε το Άγιο Πνεύμα.
  • Επιλέξτε να ακολουθήσετε τις διδασκαλίες Του για το υπόλοιπο της ζωής σας.

«Τι θα συμβεί, όταν πεθάνω»;

Φαντασθείτε το χέρι σας μέσα σε ένα γάντι. Το γάντι κινείται μόνον όταν κινείται το χέρι σας. Βγάλτε το χέρι σας και το γάντι κάθεται χωρίς ζωή επάνω στο τραπέζι. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να φαντασθείτε τι συμβαίνει, όταν πεθάνετε. Φαντασθείτε ότι το σώμα σας είναι το γάντι που λειτουργεί από αυτό που πραγματικά είστε -- το πνεύμα σας. Όταν πεθάνετε, το σώμα σας μένει πίσω, χωρίς ζωή σαν το γάντι, αλλά το πνεύμα σας ζει για πάντα.

Αμέτρητες γραφές και προσωπικές αφηγήσεις από προφήτες διαμέσου των εποχών μάς έχουν πει ότι αυτό είναι αληθινό.

Όταν είστε αυτός που έμεινε πίσω --αυτός που έχετε έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο-- ο πόνος αυτής της απώλειας είναι πολύ αληθινός. Όμως υπάρχει πολλή παρηγοριά γνωρίζοντας ότι θα τον/την δείτε ξανά. Και λόγω του θανάτου του Χριστού, σε κάποιο σημείο το πνεύμα και το σώμα μας θα ενωθούν εκ νέου (αναστηθούν) και θα γίνουν τέλεια, ώστε να μη χωριστούν ποτέ ξανά.

Αθανασία -- μία εκ των μεγαλύτερων δωρεών του Θεού

Οι περισσότεροι από εμάς θα λέγαμε πιθανώς ότι θέλουμε να ζήσουμε για πάντα. Αυτό ακριβώς έδωσε ο Θεός στον καθέναν μας, όταν έστειλε τον Υιό Του, Ιησού Χριστό, στη γη για να πεθάνει για εμάς και να εξιλεωθεί για τις αμαρτίες μας. Λέγεται ανάσταση και όλοι όσοι έχουν γεννηθεί επάνω στη γη, ακόμη και οι άνομοι, θα λάβουν αυτό το δώρο της αθανασίας (Προς Κορινθίους Α΄ 15:22).

Την τρίτη ημέρα μετά τη σταύρωσή Του, ο Ιησούς Χριστός έγινε το πρώτο άτομο που ανέστη. Το πνεύμα Του ενώθηκε εκ νέου με το ένδοξο, τελειοποιημένο σώμα Του και δεν μπορούσε πια να πεθάνει. Όταν οι φίλοι του Χριστού πήγαν να επισκεφθούν το μνήμα Του, άγγελοι τους είπαν: «Δεν είναι εδώ· επειδή, αναστήθηκε, όπως είχε πει» (Κατά Ματθαίον 28:6).

«Θα πάω στους ουρανούς;»

Ναι! Ο Θεός θα κρίνει όλους τους ανθρώπους δίκαια και θα τους ανταμείψει καταλλήλως με ένα μέρος εντός της βασιλείας Του.